Solemnitatea Învierii Domnului

  LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale: Învierea Domnului, Cristos a inviat!, Cântare de Înviere, Shalom!

Persoanele care doresc sa urmeze cursurile Scolii Biblice Nazaret  sunt asteptate sa participe la conferintele noastre afisate lunar pe aceasta pagina.  Nu exista o limita  de studii sau de vârsta. Detalii pe pagina Organizarea Scolii.

Nu este o taxa de studiu pentru Scoala Biblica Nazaret. Persoanele care doresc pot oferi donatii in contul Scolii Biblice Nazaret: cont bancar Banca Transilvania: RO20BTRLRONCRT0352484202   – numele contului: Mares Cristina

Solemnitatea Învierii  Domnului

Fap 10,34a.37-43; Ps 117; Col 3,1-4; In 20,1-9

Textul   evanghelic: In 20,1-9

In ziua dintai a saptamanii, Maria Magdalena s-a dus dis-de-dimineata la mormant, pe cand era inca intuneric; si a vazut ca piatra fusese luata de pe mormant.A alergat la Simon Petru si la celalalt ucenic, pe care-l iubea Isus, si le-a zis: „Au luat pe Domnul din mormant, si nu stiu unde L-au pus.” Petru si celalalt ucenic au iesit si au plecat spre mormant. Au inceput sa alerge amandoi impreuna. Dar celalalt ucenic alerga mai repede decat Petru si a ajuns cel dintai la mormant. S-a plecat si s-a uitat inauntru, a vazut fasiile de panza jos, dar n-a intrat.  Simon Petru, care venea dupa el, a ajuns si el, a intrat in mormant si a vazut fasiile de panza jos. Iar stergarul care fusese pus pe capul lui Isus nu era cu fasiile de panza, ci facut sul si pus intr-un alt loc singur. Atunci celalalt ucenic, care ajunsese cel dintai la mormant, a intrat si el; si a vazut si a crezut. Caci tot nu pricepeau ca, dupa Scriptura, Isus trebuia sa invie din morti.

Vino, Duh Preasfânt, sufla în gradina mea!

Cristos e viu! Ne-o spune fiinta noastra. E adevarat! Noi toti cei care am trait Postul Mare în ritmul propus de Biserica (prin celebrarile sacramentale, prin devotiunile specifice ale acestui timp ori prin faptele de ajutorare ale celor nevoiasi) am parcurs, întrucâtva, Calea catre Învierea lui Cristos, asa cum ne-o arata lectura întâi de astazi: Voi stiti ce s-a petrecut în toata Iudeea, începând din Galileea, dupa botezul pe care l-a predicat Ioan: cum l-a uns Dumnezeu cu Duhul Sfânt si cu putere pe Isus din Nazaret, care a trecut pretutindeni facând bine si vindecând pe toti cei stapâniti de diavol, pentru ca Dumnezeu era cu el. Adâncul fiintei noastre ne spune ca în acest timp Isus din Nazaret a trecut prin Bucuresti, prin Câmpina, prin Turnu Severin, prin Popesti Leordeni, prin Constanta, prin Tulcea, facand bine si vindecând pe cei stapâniti de patimi si de alte duhuri (ale mândriei, ale lacomiei sau ale zgârceniei, ale indiferentei), pentru ca Dumnezeu era cu el. Noi suntem martori… O viata noua s-a salasluit în sufletele noastre, în familiile noastre, în parohiile noastre.

Poate ca unii vor spune: „Unde este aceasta viata, pentru ca eu nu o vad?”

Cine nu vede aceasta viata noua de înviere ce decurge din biruinta lui Isus Cristos asupra mortii, înseamna  ca fie nu are ce vedea (cât timp nu s-a lasat purtat împreuna cu Cristos în jertfa de sine, care înseamna a nu mai trai pentru el însusi, ci pentru Cristos si pentru semeni), fie ca nu si-a trezit celalalt „ochi” care vede ceea ce ochiul de carne nu vede. Fragmentul evanghelic de astazi ni-i prezinta pe doi dintre apostoli venind în graba la mormântul în care fusese asezat trupul mort al Învatatorul lor, dupa ce Maria Magdalena le-a spus: L-au luat pe Domnul din mormânt si nu stim unde l-au pus… Intrând în mormânt, Simon Petru s-a uitat, dar n-a vazut altceva decât giulgiurile puse jos si valul care fusese pe capul lui Isus, înfasurat într-un loc. Atât. În schimb, celalalt ucenic, ucenicul iubit, a vazut si a crezut. Altfel spus, iubirea l-a ajutat sa vada si sa creada ceea ce ochiul de carne nu vedea, si anume ca Jertfa de sine pentru ceilalti a lui Cristos conduce la înviere… e datatoare de Viata… de Viata noua… Iar aceasta Viata nu poate ramâne în mormânt.

Cei care au ajuns sa descopere aceasta Viata noua se vor bucura de ea, vor încerca sa ramâna în ea. Nu vor mai dori sa se întoarca la cea veche. Sfântul Paul ne învata, astazi, ce trebuie sa facem ca sa ramânem în aceasta Viata noua: Daca ati înviat împreuna cu Cristos… nazuiti spre cele de sus si nu spre cele pamântesti. Caci voi ati murit si viata voastra este ascunsa cu Cristos în Dumnezeu. Iar când se va arata Cristos, viata voastra, atunci si voi va veti arata împreuna cu El în slava.

pr. lect. dr. Tarciziu-Hristofor Serban

 

Comments are closed.