Prima Duminica din Postul Mare

LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale PPS: Postul Mare, O cruce mica

Conferinte biblice, luna martie 2018:

Scoala Biblica Nazaret  Bucuresti: vineri, 2 martie 2018, ora 17.00, conferinta:  Teologia familiei în Iudaism, prezentata de conf. dr. Felicia Waldman. Locatia: Institutul Teologic Romano-Catolic, str. Gen. Berthelot, nr. 19, et. 1, sala 11. afis: afis Bucuresti martie

Scoala Biblica Nazaret Brasov: sâmbata, 24 martie 2018, ora 10.15, conferinta:  Cred în Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, prezentata de pr. Mihai Baciu. Locatia: str. Zizinului, nr. 7, Brasov.

 

PRIMA  DUMINICA  DIN  POSTUL  MARE

Textul evanghelic: Marcu 1,12-15

Indata Duhul a manat pe Isus in pustiu, unde a stat patruzeci de zile, fiind ispitit de Satana. Acolo statea impreuna cu fiarele salbatice, si-I slujeau ingerii. Dupa ce a fost inchis Ioan, Isus a venit in Galileea si propovaduia Evanghelia lui Dumnezeu.  El zicea: „S-a implinit vremea, si Imparatia lui Dumnezeu este aproape. Pocaiti-va si credeti in Evanghelie.”

Comentariul biblic:

Odata cu Miercurea cenusii, Biserica a intrat într-un nou timp liturgic, cel al Posului Mare. În prima zi de post fragmentul evanghelic ne-a reaminti exigentele de baza ale unui drum de pregatire pentru sarbatoarea Pastelui: postul, rugaciunea si pomana. Apoi, fiecare din dumincile acestui timp de convertire adauga acestor exigente relatarea unor gesturi, cuvinte sau atitudini de-ale lui Isus ca pe niste exemple ori apeluri care sa ne conduca prin pocainta spre transformarea pe care Învierea lui Isus Cristos o înfaptuieste în noi.

Evanghelia primei duminici a Postului Mare ne relateaza primele evenimente ale activitatii publice a lui Isus dupa ce, în prealabil, a fost botezat în râul Iordan. Primul gest al lui Isus a fost acela de a se retrage în pustiu, iar al doilea a fost acela de a vesti, dupa ce lui Ioan Botezatorul i-a fost întrerupta în mod brutal si, deci, încheiata activitatea de Înaintemergator, ca S-a împlinit timpul si împaratia lui Dumnezeu este aproape. Convertiti-va si credeti în evanghelie!

Isus a voit sa se retraga în pustiu înainte de a-si începe misiunea. Acest fapt nu este doar unul normal, ci se afla în conformitate cu asteptarile eshatologice ale profetilor. Într-adevar, în traditia profetica, pustiul este înteles ca locul ideal al întâlnirii omului cu Dumnezeu. Mai mult, se considera ca mântuirea finala a lui Israel trebuia sa fie replica experientei oferite lui Israel cu ocazia pelerinajului sau în pustiu: reîntoarcerea la aceste conditii de viata ar precede, ca o ultima retragere, restaurarea timpurilor de pe urma. Asadar, Isus, retragându-se în pustiu, a inaugurat era reînnoirii universale. Pe de alta parte, textul sfântul Marcu pare sa evoce victoria lui Mesia si, prin El a întregii umanitati, asupra puterilor celui rau. Într-adevar, traditia iudaica considera fiarele salbatice drept întruchipare a demonilor care bântuie pustiul, în timp ce slujirea îngerilor sugereaza, la rândul ei, aceasta victorie a lui Cristos întrucât în Biblie îngerii se afla în slujba lui Dumnezeu si a celor drepti (cf. Ps 91,11-13).

Versetele 14 si 15 ne prezinta, apoi, rezumatul primelor predici rostite de Isus. Formulele scurte, care se vor regasi si pe buzele primilor misionari crestini, au menirea sa fie cat mai simple si cât mai penetrante. Ele trebuie sa patrunda cu usurinta în inima ascultatorilor: S-a împlinit timpul si împaratia lui Dumnezeu este aproape. Convertiti-va si credeti în evanghelie!

Noi toti cei care în mod constient am ales sa parcurgem acest timp de pocainta, însotiti si ajutati de însusi Fiul lui Dumnezeu, întelegem ca trebuie sa ne însusim si sa punem în practica exigentele acestui itinerariu. Pentru cei mai multi dintre noi pustiul bântuit de toate ispitele si încercarile este chiar viata noastra de fiecare zi. Aici trebuie sa le învingem si tot aici trebuie sa descoperim prezenta mântuitoare a lui Dumnezeu prin lucrarea lui Isus Cristos.

pr. dr. Tarciziu-Hristofor  Serban

Comments are closed.