Duminica Milostivirii, a doua a Pastelui

LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale:  CRISTOS A INVIAT!, Cristos a inviat, Aleluia!

Persoanele care doresc sa urmeze cursurile Scolii Biblice Nazaret  sunt asteptate sa participe la conferintele noastre afisate lunar pe aceasta pagina.  Nu exista o limita  de studii sau de vârsta. Detalii pe pagina Organizarea Scolii.

Nu este o taxa de studiu pentru Scoala Biblica Nazaret. Persoanele care doresc pot oferi donatii in contul Scolii Biblice Nazaret: cont bancar Banca Transilvania: RO20BTRLRONCRT0352484202   – numele contului: Mares Cristina

Evenimente speciale:

 

 

 

 

Duminica Milostivirii, a doua a Pastelui

Fap 2,42-47; Ps 117; 1Pt 1,3-9; In 20,19-31

Sa meditam sub inspiratia Duhului Sfânt:

În mod obisnuit se considera ca cea de-a doua scriere a sfântului Luca, Faptele Apostolilor, este o carte istorica ce relateaza primii ani ai vietii Bisericii. În realitatea aceasta carte face mai mult decât atât. Ea îsi propune sa ne arate în ce fel Isus Cristos Înviat îsi continua în lume, dupa înaltarea Sa la cer, lucrarea de mântuire. Într-adevar, în fragmentul de astazi sfântul Luca subliniaza cu insistenta faptul ca Domnul, zi de zi, îi facea sa intre în rândurile comunitatii pe cei care erau chemati la mântuire. Or, efectele lucrarii înnoitoare ale Învierii sale se vad tocmai în transformarea petrecuta în mentalitatea si în comportamentul lor. Astfel, noii frati devin capabili, dupa ce au staruit în învatatura apostolilor, în legatura frateasca, în frângerea pâinii si în rugaciuni, sa iasa din egoismul specific uman si sa îsi puna în comun bunurile pentru ca ele sa fie, mai apoi, împartite fiecaruia dupa trebuintele sale.

            O astfel de transformare este, potrivit lecturii a doua, o adevarata renastere, obsinuta prin Înviere lui Isus Cristos. Sfântul Paul spune în acest sens: În marea lui îndurare, el ne-a renascut, prin învierea din morti a lui Isus Cristos, la o speranta vie, pentru o mo?senire nepieritoare… În ce ne priveste, noi putem avea acces la aceasta renastere si putem fi pastrati în ea doar prin credinta: Prin credinta, voi sunteti pastrati de puterea lui Dumnezeu, ca sa ajungeti la mântuirea care se va arata în vremea de apoi…

            Aceasta atitudine de încredere în prezenta si în lucrarea mântuitoare a lui Isus Cristos Înviat, nu vine de la sine. Ea se cultiva prin staruinta în învatatura apostolilor, prin legatura frateasca, prin participarea frecventa la frângerea pâinii si prin rugaciune. Numai atunci atasamentul fata de Cristos ramâne nezdruncinat chiar si atunci când ochiul nostru de carne nu vede si mâinile noastre nu simt prezenta, totusi, reala salvatoare si înnoitoare a lui Cristos Înviat. Acesta ar putea fi unul din sensurile episodului întâlnirii lui Isus Cristos Înviat cu apostolii în prima zi a saptamânii si mai apoi opt zile mai târziu. Aceste întâlniri cu Cel Înviat le-au adus apostolilor acea pace si acea bucurie pe care numai El le-o putea oferi. Daca Toma nu a avut parte de o întâlnire asemanatoare celorlalti apostoli, el nu ar fi fost lipsit de „roadele Învierii” cu conditia sa fi recunocut prezenta lui Cristos Înviat în marturia celor care L-au vazut pe Domnul. Astfel, aceasta marturie apostolica devine sursa de credinta în mântuire pentru toyi cei care nu l-au întâlnit personal pe Cristos Înviat: Pentru ca m-ai vazut, Toma, de aceea crezi; fericiti sunt cei care cred fara sa fi vazut!

            Noi, cei din generatiile post-apostolice avem la îndemâna atât marturiile celor care L-au vazut pe Domnul, cât si legatura frateasca, frângerea liturgica a pâinii si rugaciunea. În ele va trebuie sa descoperim prezenta lui Cristos victorios asupra mortii pentru a avea parte de pacea si de bucuria sa.

pr. dr. Tarciziu-Hristofor Serban

Comments are closed.