Duminica a XXVI-a de peste an

LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale PPS: Pasi spre rai

Duminica a XXVI-a de peste an (B)

Num 11,25-29; Ps 18; Iac 5,1-6; Mc 9,38-43.45.47-48

Textul biblic: Mc 9,38-43.45.47-48

Ioan I-a zis: „Invatatorule, noi am vazut pe un om scotand draci in Numele Tau; si l-am oprit, pentru ca nu venea dupa noi.” „Nu-l opriti”, a raspuns Isus, „caci nu este nimeni care sa faca minuni in Numele Meu, si sa Ma poata grai de rau indata dupa aceea. Cine nu este impotriva noastra este pentru noi.  Si oricine va va da de baut un pahar cu apa, in Numele Meu, pentru ca sunteti ucenici ai lui Hristos, adevarat va spun ca nu-si va pierde rasplata. Dar, daca va face cineva sa pacatuiasca pe unul din acesti micuti care cred in Mine, ar fi mai bine pentru el sa i se lege de gat o piatra mare de moara si sa fie aruncat in mare. Daca mana ta te face sa cazi in pacat, taie-o; este mai bine pentru tine sa intri ciung in viata, decat sa ai doua maini, si sa mergi in gheena, in focul care nu se stinge. 45. Daca piciorul tau te face sa cazi in pacat, taie-l; este mai bine pentru tine sa intri in viata schiop, decat sa ai doua picioare, si sa fii aruncat in gheena, in focul care nu se stinge. Si daca ochiul tau te face sa cazi in pacat, scoate-l; este mai bine pentru tine sa intri in Imparatia lui Dumnezeu numai cu un ochi, decat sa ai doi ochi, si sa fii aruncat in focul gheenei, unde viermele lor nu moare, si focul nu se stinge.

Comentariul textului:

Afirmatia sententioasa facuta de Isus Cristos în fragmentul evanghelic al duminicii trecute – Fiul Omului trebuie sa sufere multe, sa fie respins de batrâni, de arhierei si carturari, sa fie ucis si a treia zi sa învie! – nu poate sa nu ne intrige. În fond, de ce trebuie sa sufere si sa fie ucis…? Este El oare predestinat la un astfel de destin?

Nu! Cristos, nu este predestinat în mod aprioric la un astfel de destin dureros. Si totusi, El, ca multi alti profeti ori servitori ai lui Dumnezeu, are o misiune de îndeplinit, misiune care, potrivit primei lecturi de duminica trecuta, îi deranjeaza mai ales pe conducatorii poporului.

Lecturile din aceasta duminica ne ofera câteva elemente atât ale profilului trimisului lui Dumnezeu cât si ale misiunii sale.

Prima lectura pune în evidenta modul în care Dumnezeu îi desemneaza pe cei care vor profeti în numele sau: Domnul… a luat din duhul care era peste el si l-a pus peste cei saptezeci de batrâni. Când duhul s-a asezat peste ei, au început sa profeteasca… Cu alte cuvinte, Domnul aseaza asupra celor pe care îi alege si îi trimite sa vorbeasca în numele Lui pe Duhul Sau. Ceea ce surprinde este faptul ca Duhul Domnului a coborât chiar si asupra celor doi oameni, Eldad si Medad, desemnati de Moise, dar care nu venisera la Cortul întâlnirii. Altfel spus, alegerea fusese facuta si nu mai exista cale de întoarcere. Misiunea trebuia împlinita.

O situatie similara întâlnim si în fragmentul evanghelic. Apostolul Ioan, ca si tânarul din prima lectura care îi semnaleaza lui Moise comportamentul surprinzator al celor doi oameni, îi atrage atentia lui Isus ca cineva, folosindu-se de numele Sau, alunga diavoli fara sa fie unul dintre ei. Atunci Isus, l-a linistit pe ucenicul sau zelos zicându-i, pe buna dreptate, ca: nimeni care face o minune în numele meu nu poate îndata sa ma vorbeasca de rau, pentru ca cine nu este împotriva noastra este pentru noi.

Textul evanghelic, însa, mai evidentiaza si câteva elemente de mesaj ce trebuie vestit: Oricine scandalizeaza pe unul dintre acestia mai mici care cred în mine, ar fi mai bine pentru el daca i s-ar lega de gât o piatra de moara trasa de magar si ar fi aruncat în mare… Daca mâna ta te scandalizeaza, taie-o! Este mai bine pentru tine sa intri ciung în viata decât, având amândoua mâinile, sa mergi în Gheena, în focul care nu se stinge… si lectura a doua ne propune un mesaj destul de incomod pentru bogati: Bogatilor! Plângeti vaitându-va din cauza nenoricirilor care vor veni peste voi… plata pe care voi ati retinut-o de la lucratorii care au secerat ogoarele voastre striga, iar strigatele seceratorilor au ajuns pâna la urechile Domnului Sabaot. Voi ati trait pe pamânt în lux si în placeri… L-ati osândit si l-ati ucis pe cel drept, iar el nu vi s-a împotrivit.

Pentru astfel de denunturi trebuiau sa moara oamenii lui Dumnezeu.

                pr. lect. dr. Tarciziu-Hristofor Serban

Comments are closed.