Duminica a XXIV-a de peste an

LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale PPS: Pasi spre rai

Duminica a XXIV-a de peste an (B)

Is 50,5-9a; Ps 114-115; Iac 2,14-18; Mc 8,27-35

Texul evanghelic: Marcu 8,27-35

Isus a plecat cu ucenicii Sai in satele Cezareii lui Filip. Pe drum le-a pus urmatoarea intrebare: „Cine zic oamenii ca sunt Eu?”  Ei I-au raspuns: „Ioan Botezatorul; altii: Ilie; altii: unul din proroci.” „Dar voi”, i-a intrebat El, „cine ziceti ca sunt Eu?” „Tu esti Hristosul!”, I-a raspuns Petru.  Isus le-a poruncit cu tarie sa nu spuna nimanui lucrul acesta despre El. Atunci a inceput sa-i invete ca Fiul omului trebuie sa patimeasca mult, sa fie tagaduit de batrani, de preotii cei mai de seama si de carturari, sa fie omorat, si dupa trei zile sa invie. Le spunea lucrurile acestea pe fata. Petru insa L-a luat deoparte si a inceput sa-L mustre. Dar Isus S-a intors si S-a uitat la ucenicii Sai, a mustrat pe Petru si i-a zis: „Inapoia Mea, Satano! Fiindca tu nu te gandesti la lucrurile lui Dumnezeu, ci la lucrurile oamenilor.” Apoi a chemat la El norodul impreuna cu ucenicii Sai si le-a zis: „Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine insusi, sa-si ia crucea si sa Ma urmeze.  Caci oricine va vrea sa-si scape viata, o va pierde; dar oricine isi va pierde viata din pricina Mea si din pricina Evangheliei, o va mantui.

Comentariul evanghelic:

De când si-a început activitatea publica, Isus Cristos a savârsit suficiente minuni si semne care sa ateste cs El este Cel care, potrivit multor texte profetice, urma sa vina în lume, în calitate de Mesia, de Cristos. Eliberarea multor persoane de sub dominatia duhurilor rele, vindecarile de diferite boli ori infirmitati, înmultirea pâinilor în cel putin doua rânduri confirmau punct cu punct realizarea „programului mesianic” de restaurare universala. Acest minuni si semne au fost însotite de predicarea Evangheliei menite sa insufle o viziune noua a relatiilor dintre om si Dumnezeu si a relatiilor dintre om si semenul sau, relatii bazate pe iubire slujitoare.

Asadar, dupa aproape un an de activitate publica, Isus, retras în satele Cezareei lui Filip, îi întreaba pe ucenicii care îl însotesc: Cine spun oamenii ca sunt eu? Altfel spus, care este perceptia omenilor care l-au vazut safârsind minuni ori predicând. Raspunsurile oamenilor par a fi conditionate de minunile sau de învataturile pe care, unii s-au altii, le-au vazut ori auzit. Astfel, evocându-l pe Ioan Botezatorul, unii dintre oameni vedeau în Isus pe reformatorul care îi invita pe contemporani sa revina la un comportament inspirat de legea fraternitatii si a solidaritatii între cei care alcatuiesc Poporul lui Dumnezeu. Evocându-l apoi pe profetul Ilie, alti oameni au vazut în Isus pe cel care apara cauza lui Dumnezeu si care repeta, cu o autoritate net superioara, minunile profetului de alta data si ale ucenicului sau Elizeu: înmultirea fainii si uleiului pentru vaduva din Sarepta, înmultirea pâinilor pentru cei o suta de oameni, vindecare de lepra a generalului sirian Naaman, ori învierea din morti a fiului femeii. În sfârsit, evocându-l pe Profetul despre care ne vorbeste cartea Deuteronomului (18,18) alti oameni au vazut în Isus pe acel urmas al lui Moise care va predica cu fidelitate tot ceea ce Dumnezeu îi va porunci. Toate aceste opinii au fost corecte, întrucât ele evocau împlinirea în Isus a tuturor acestor figuri. Totusi raspunsul complet era altul. În numele celorlalti ucenici, sfântul Petru a raspuns, atunci când Isus le-a cerut si lor opinia: Tu esti Cristosul (Mesia). Or, acest titlu, desi corect, avea nevoie de o completare întrucât, în acel timp, el avea o conotatie strict politica. Prin urmare, atunci când Isus a oferit completarile inspirate din texte precum cele din prima lectura, texte ce-l aveau în centru pe Slujitorul suferind, Petru a început sa-l certe. Dar Isus, îndepartându-l cu asprime i-a reprosat: Satana … tu nu te gândesti la cele ale lui Dumnezeu, ci la cele ale oamenilor. Apoi, îndreptânu-se catre cei de fata le-a spus: Daca cineva vrea sa vina dupa mine, sa renunte la sine, sa-si ia crucea si sa ma urmeze!

O astfel de învatatura are o mare relevanta pentru viata de fiecare zi. Lectura a doua o exprima prin urmatoarele cuvinte (valabile si pentru noi): ce folos daca cineva spune ca are credinta, dar nu are fapte…?

pr. lect. dr. Tarciziu-Hristofor Serban

Comments are closed.