Duminica a XIV-a de peste an

LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale:  CRISTOS A INVIAT!, Cristos a inviat, Aleluia!, Pastorul cel bun, Rusalii

Persoanele care doresc sa urmeze cursurile Scolii Biblice Nazaret  sunt asteptate sa participe la conferintele noastre afisate lunar pe aceasta pagina.  Nu exista o limita  de studii sau de vârsta. Detalii pe pagina Organizarea Scolii.

Nu este o taxa de studiu pentru Scoala Biblica Nazaret. Persoanele care doresc pot oferi donatii in contul Scolii Biblice Nazaret: cont bancar Banca Transilvania: RO20BTRLRONCRT0352484202   – numele contului: Mares Cristina

DUMINICA a XIV-a (A)

Zah 9,9-10; Ps 144; Rom 8,9.11-13; Mt 11,25-30

Textul evanghelic: Mt 11,25-30

In vremea aceea, Isus a luat cuvantul si a zis: „Te laud, Tata, Doamne al cerului si al pamantului, pentru ca ai ascuns aceste lucruri de cei intelepti si priceputi, si le-ai descoperit pruncilor. Da, Tata, Te laud, pentru ca asa ai gasit Tu cu cale!” „Toate lucrurile Mi-au fost date in maini de Tatal Meu; si nimeni nu cunoaste deplin pe Fiul, afara de Tatal; tot astfel nimeni nu cunoaste deplin pe Tatal, afara de Fiul si acela caruia vrea Fiul sa i-L descopere. Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna.Luati jugul Meu asupra voastra si invatati de la Mine, caci Eu sunt bland si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre. Caci jugul Meu este bun, si sarcina Mea este usoara.”

Vino, Duh Preasfânt, sufla în gradina mea!

Textul evanghelic al Duminicii a XIII-a ne surprindea prin faptul ca Isus Cristos îi considera vredinici de El doar pe ucenicii care ajung sa Îl iubeasca mai mult decât pe tatal ori pe mama lor, mai mult decât pe fiul ori pe fiica lor, pe ucenicii care îsi iau crucea în fiecare zi si Îl urmeaza, pe ucenicii care sunt dispusi sa-si dea viata pentru El. Pe ce se bazeaza, însa, o exigenta atât de radicala a lui Isus?

Liturgia Cuvântului din aceasta duminica ne reveleaza cine este Cel care ne cere sa facem din El Persoana principala de referinta si mai ales de ce.

Prima lectura schiteaza portretul unui rege prin care, mai târziu, Isus Cristos avea sa se identifice de-a lungul întregii sale activitati publice si mai ales în momentul intrarii sale în Ierusalim. Acest rege nu sta departe de supusii sai, ci vine la ei. El se prezinta în fata lor drept si biruitor, nu cu aroganta, ci modest, calarind nu pe un cal, ci pe un asin. Scopul venirii lui este acela de a face sa dispara carele de razboi si caii de lupta, de a frânge arcul de razboi si, mai ales, de a vesti pacea tuturor popoarelor.

Acest portret este completat de fragmentul evanghelic în care Isus ne cheama la El pe toti cei care ne simtim osteniti si împovarati de o viata fara sens. El este cel care detine taina unei vieti împlinite si senine, taina pe care ne-o reveleaza prin învatatura si prin viata sa. Taina aceasta se refera la o buna si corecta cunoastere a lui Dumnezeu Tatal si a vointei sale: Toate mi-au fost date de catre Tatal meu; si nimeni nu-l cunoaste pe Fiul, decât numai Tatal; nici pe Tatal nu-l cunoaste nimeni, decât numai Fiul si acela caruia Fiul vrea sa-i descopere. Prin urmare, cel care va sti sa-i acorde întâietate Fiului, si prin El Tatalui, va ajunge sa-i iubeasca în mod corect pe tatal si pe mama sa, pe fiul si pe fiica sa sau sa-si ia crucea în fiecare zi si sa-L urmeze.

Surprinzator este faptul ca nu toti cei întelepti si priceputi ajung sa descopere si sa înteleaga aceasta taina, desi pentru cei mici ea devine limpede din momentul în care iau asupra lor jugul lui Cristos: Luati jugul meu asupra voastra si învatati de la mine caci eu sunt blând si smerit cu inima si veti gasi odihna pentru sufletele voastre. Caci jugul meu e dulce si povara mea este usoara…

În mod concret, dupa cum ne sugereaza lectura a doua, va trebui ca fiecare din noi sa traiasca potrivit Duhului lui Dumnezeu care locuieste deja în el. Noi, spune sfântul Paul, nu suntem datori fata de trup ca sa traim dupa poftele lui. Caci daca traiti dupa poftele trupului, veti muri; însa daca, cu ajutorul Duhului, voi ucideti pornirile dezordonate ale trupului, veti trai.

pr. lect. dr. Tarciziu-Hristofor Serban

Comments are closed.