Duminica a X-a (B)

LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale: Cei doi prieteni

Persoanele care doresc sa urmeze cursurile Scolii Biblice Nazaret  sunt asteptate sa participe la conferintele noastre afisate lunar pe aceasta pagina.  Nu exista o limita  de studii sau de vârsta. Detalii pe pagina Organizarea Scolii.

Nu este o taxa de studiu pentru Scoala Biblica Nazaret. Persoanele care doresc pot oferi donatii in contul Scolii Biblice Nazaret: cont bancar Banca Transilvania: RO20BTRLRONCRT0352484202   – numele contului: Mares Cristina

Duminica a X-a (B)

Gen 3,9-15; Ps 129; 2Cor 4,13-5,1; Mc 3,20-35

Textul evanghelic: Mc 3,20-35

Au venit in casa si s-a adunat din nou norodul, asa ca nu puteau nici macar sa pranzeasca.  Rudele lui Isus, cand au auzit cele ce se petreceau, au venit sa puna mana pe El. Caci ziceau: „Si-a iesit din minti.”  Si carturarii care se coborasera din Ierusalim ziceau: „Este stapanit de Beelzebul; scoate dracii cu ajutorul domnului dracilor.”  Isus i-a chemat la El si le-a zis, in pilde: „Cum poate Satana sa scoata afara pe Satana? Daca o imparatie este dezbinata impotriva ei insesi, imparatia aceea nu poate dainui. Si daca o casa este dezbinata impotriva ei insesi, casa aceea nu poate dainui. Tot astfel, daca Satana se rascoala impotriva lui insusi este dezbinat si nu poate dainui, ci s-a ispravit cu el. Nimeni nu poate sa intre in casa unui om tare si sa-i jefuiasca gospodaria decat daca a legat mai intai pe omul acela tare; numai atunci ii va jefui casa.  Adevarat va spun ca toate pacatele si toate hulele pe care le vor rosti oamenii li se vor ierta; dar oricine va huli impotriva Duhului Sfant nu va capata iertare in veac: ci este vinovat de un pacat vesnic.” Aceasta pentru ca ei ziceau: „Are un duh necurat.” Atunci au venit mama si fratii Lui si, stand afara, au trimis sa-L cheme. Multimea sedea in jurul Lui, cand I-au spus: „Iata ca mama Ta si fratii Tai sunt afara si Te cauta.” El a raspuns: „Cine este mama Mea si fratii Mei?” Apoi, aruncandu-Si privirile peste cei ce sedeau imprejurul Lui: „Iata”, a zis El, „mama Mea si fratii Mei!  Caci oricine face voia lui Dumnezeu, acela Imi este frate, sora si mama.”

Vino, Duh Preasfânt, sufla în gradina mea!

Cine vrea, cu adevarat, binele omului? Raspunsul la o astfel de întrebare ar fi simplu: Cel care îl ajuta sa-si împlineasca destinul, sa fie fericit!

Textele biblice ale acestei duminici ne prezinta doi protagonisti care se intereseaza de destinul omului: Dumnezeu si Diavolul (Satana). Dumnezeu e prezentat în ipostaza Celui care, dupa ce l-a creat pe om si i-a trasat, prin porunca (lege), limitele-cadru ale împlinirii sale, încearca sa-l scoata din degradarea în care a cazut, dupa ce a încalcat porunca divina: Cine ti-a spus ca esti gol? Nu cumva ai mâncat din pomul din care îti poruncisem sa nu manânci? Diavolul, în schimb, e prezentat în ipostaza celui care, luând diferite înfatisari, îl manipuleaza si îl abate pe om din parcursul sau firesc de viata: sarpele m-a amagit si am mâncat… Aceasta situatie, prezentata ilustrativ de prima lectura, este cofirmata de fragmentul evanghelic unde Isus, ca trimis al Tatalui, se preocupa sa le redea oamenilor veniti sa-i asculte învataturile, viziunea unei vieti demne si corecte. În scena îsi face aparitia si Manipulatorul, ascuns sub înfatisarea carturarilor veniti de la Ierusalim, care îl acuza pe Mântuitorul ca îsi înfaptuieste lucrarea de eliberare a omului de sub puterea diavolului tocmai cu ajutorul lui Belzebul, capetenia diavolului. Prada acestei manipulari par sa fi cazut si câteva din rudele apropiate ale lui Isus care au venit sa îl ia [acasa cu forta] pentru ca îsi spuneau, „Si-a iesit din minti”.

Isus raspunde acuzatiilor ce i-au fost aduse demonstrând caracterul mincinos si denigrator al lor: Daca Satana se ridica împotriva lui însusi si este dezbinat, nu poate sa se mentina, ci s-a terminat cu el… Toate le vor fi iertate fiilor oamenilor: pacatele si blasfemiile, oricâte blasfemii ar fi zis; dar, daca cineva ar zice blasfemii împotriva Duhului Sfânt, nu va avea iertare niciodata. Or, chiar în fata evidentelor demonstratiei lui Isus, actiunea manipulatore a diavolului nu înceteaza. În încercare lui de a arata ca Isus nu este în toate mintile, Manipulatorul se foloseste înca o data de fratii lui. Acestia, luând-o pe mama Lui împreuna cu ei, încearca sa creeze o presiune emotionala asupra Mântuitorului si astfel sa-l determine sa-si întrerupa misiunea. Isus însa nu cedeaza nici în fata unor astfel de presiuni. Întrucât împlinirea destinului omului tine de respectarea vointei lui Dumnezeu, Isus formuleaza astfel criteriile adevaratelor relatii de frate, sora si mama: Cine este mama mea si cine sunt fratii mei? … Oricine face vointa lui Dumnezeu, acela îmi este frate si sora si mama… 

Asadar, cine vrea cu adevarat binele omului? Lectura a doua ne ofera un detaliu suplimentar menit sa ne clarifice si mai mult raspunsul la aceasta întrebare: Cel care l-a înviat pe Domnul Isus ne va învia si pe noi împreuna cu Isus… si daca locuinta pamânteasca se desface, avem o locuinta de la Dumnezeu, în ceruri.

pr. lect. dr. Tarciziu-Hristofor Serban

Comments are closed.