Duminica a V-a a Învierii

LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale PPS:  CRISTOS A INVIAT! Învierea Domnului, O urare de Pasti, Shalom, Iubirea din tine, Pastorul cel bun

 

Duminica a IV-a a Învierii (B)

Duminica Bunului Pastor

Fap 4,8-12; Ps 117; 1In 3,1-2; In 10,11-18

Comentariul textului evanghelic: In 10,11-18

Cristos e viu! Ne-o spune glasul Pastorului care ne conduce. E adevarat!

În acest timp pascal Biserica evoca cu bucurie evenimentele patimirii, mortii si învierii Domnului. Simpla lor evocare, însa, nu este suficienta pentru a le aprecia valoarea. De fiecare data ele sunt însotite de cuvinte rostite de Isus înainte de moarte, de texte biblice ori de marturii care indica sensul profund al evenimentelor pascale.

În aceasta duminica fragmentul evanghelic ne ofera un cuvânt al lui Isus care ne explica de ce a murit Isus Cristos si, mai ales, ce înseamna moartea Lui: Eu sunt Pastorul cel bun. Pastorul cel bun îsi da viata pentru oi. Cel platit… [când] vede lupul venind, lasa oile si fuge, iar lupul le rapeste si le risipeste… Lui nu îi pasa de oi. Eu sunt Pastorul cel bun. Eu le cunosc pe ale mele si ale mele ma cunosc pe mine… Mai am si alte oi, care nu sunt din staulul acesta; si pe acelea trebuie sa le aduc; iar ele vor asculta glasul meu si va fi o singura turma si un singur pastor… De aceea ma iubeste Tatal, pentru ca îmi dau viata. Cu alte cuvinte, timpul pascal este, prin excelenta, timpul în care Pastorul îsi aduna turma risipita de naimiti. Jertfa de sine este un mesaj de iubire concreta a Celui care împlineste porunca Tatalui de a veni în ajutorul fiilor Sai. Cel care reuseste sa discearna acest „glas”, simtindu-se iubit, cautat, aparat, tamaduit de acest Pastor, în mod spontan se va atasa de El… Îl va urma.

În acest sens, lectura întâi a acestei duminici ne prezinta, pe fondul relecturii Evenimentelor la Ierusalim, cum a fost posibila vindecarea ologului din nastere de catre Petru si Ioan: Conducatori ai poporului si batrâni… sa va fie cunuscut tuturor si întregului popor al lui Israel ca în numele lui Isus Cristos nazarineanul, pe care voi l-ati rastignit, dar pe care Dumnezeu l-a înviat din morti, sta acesta sanatos înaintea voastra! Un astfel de episod atesta, asadar, realitatea vietii celei noi ce izvoraste din Jertfa de sine a lui Cristos. Ar fi de prisos sa adaug faptul ca cel vindecat s-a atasat de cei care, tot mai multi, alcatuiau comunitatea celor care I-au auzit glasul si Îl urmau pe Pastorul cel Bun.

La rândul ei, lectura a doua, pune în evidenta soarta care îi asteapta pe cei care Îl urmeaza pe Bunul Pastor: Preaiubitilor, vedeti ce iubirea ne-a daruit noua Tatal, ca sa ne numim copiii lui Dumnezeu, si suntem! De aceea lumea nu ne cunoaste, fiindca nu l-a cunoscut nici pe El… Atunci când se va arata El, vom fi asemenea lui pentru ca îl vom vedea asa cum este.

Toata aceasta experienta a primilor crestini ne este pretioasa ca sa putem întelege ce se întâmpla cu noi în aceste zile si, mai ales, pe Cine trebuie sa urmam ca sa avem parte de Viata adevarata.

pr. dr. Tarciziu Serban

Comments are closed.