Duminica a V-a a Învierii

LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale PPS:  CRISTOS A INVIAT! Învierea Domnului, O urare de Pasti, Shalom, Iubirea din tine, Pastorul cel bun, Eu sunt Viticultorul!

 

Duminica a V-a a Învierii (B)

Fap 9,26-31; Ps 21; 1In 3,18-24; In 15,1-8

Textul evanghelic: In 15,1-8

Eu sunt adevarata Vita, si Tatal Meu este Vierul.  Pe orice mladita care este in Mine, si n-aduce rod, El o taie; si pe orice mladita care aduce rod, o curata, ca sa aduca si mai mult rod. Acum voi sunteti curati, din pricina Cuvantului pe care vi l-am spus. Ramaneti in Mine, si Eu voi ramane in voi. Dupa cum mladita nu poate aduce rod de la sine, daca nu ramane in vita, tot asa nici voi nu puteti aduceti rod, daca nu ramaneti in Mine. Eu sunt Vita, voi sunteti mladitele. Cine ramane in Mine si in cine raman Eu aduce mult rod; caci despartiti de Mine nu puteti face nimic. Daca nu ramane cineva in Mine, este aruncat afara, ca mladita neroditoare, si se usuca; apoi mladitele uscate sunt stranse, aruncate in foc, si ard. Daca ramaneti in Mine si daca raman in voi cuvintele Mele, cereti orice veti vrea, si vi se va da. Daca aduceti mult rod, prin aceasta Tatal Meu va fi proslavit; si voi veti fi astfel ucenicii Mei.

Comentariul biblic:

 Cristos e viu! Ne-o atesta „rodul” pe care Vita îl produce în noi, mladitele. E adevarat! Nenumaratele marturii referitoare la învierea din morti a Domnului nostru Isus Cristos ne-au umplut de bucurie. Aceasta bucurie devine si mai mare, pe masura ce descoperim „efectele” ei asupra vietilor noastre. Astfel, pentru a exprima realitatea Învierii Domnului dar si forta ei datatoare de viata, textul evanghelic al acestei duminici o prezinta prin imaginea alegorica a unei vite-de-vie care face ca mladitele sale sa dea rod. Esential pentru mladita este sa ramâna profund legata de vita si sa se lase curatata de catre Viticultor pentru ca rodul ei sa fie tot mai bogat: Eu sunt vita cea adevarata, iar Tatal meu este viticultorul. Orice mladita care nu aduce rod în mine, el o taie si pe oricare aduce rod, o curata ca mai mult rod sa aduca… Precum mladita nu poate sa aduca rod de la sine daca nu ramâne în viata, la fel nici voi, daca nu ramâneti în mine…

În ce consta, însa, „rodul” pe care „mladitele” ar fi sa-l aduca?

Ceea ce noi asteptam cel mai mult de la Isus Cristos înviat este o înnoire totala a vietii. Felul în care ne-am conceput si ne-am orânduit noi viata s-a dovedit adesea fara sens si fara frumusete autentica. Lectura a doua ne ofera câteva crâmpeie de frumusete si de sens pentru vietile noastre: Copiii mei, sa nu iubim cu vorba, numai din gura, ci cu fapta si cu adevarul. Din aceasta vom cunoaste ca suntem din adevar: în fata lui Dumnezeu ne vom linisti inima… Preaiubitilor, daca inima noastra nu ne osândeste, avem îndrazneala în fata lui Dumnezeu. Si orice am cere primim de la El, pentru ca pazim poruncile Lui si facem ceea ce este placut înaintea Lui. Si aceasta este porunca lui Dumnezeu: sa credem în numele Fiului sau Isus Cristos si sa ne iubim unii pe altii… Or, sfântul apostol Paul este prezentat de prima lectura ca fiind o astfel de mladita care, din momentul în care „s-a lasat altoit pe Vita” a început sa aduca rod deosebit de bogat în Biserica primara: Ajuns la Ierusalim, Saul încerca sa se alature ucenicilor, dar toti se temeu de el, necrezând ca este ucenic. Atunci Barnaba… l-a dus la apostoli si le-a istorisit cum l-a vazut Saul pe Domnul pe cale si cum i-a vorbit Domnul si cu ce îndrazneala a predicat la Damasc în numele lui Isus. Si Saul a început sa umble cu ei în Ierusalim predicând cu îndrazneala în numele Domnului… Iar Biserica… avea pace, se zidea si umbla în frica de Domnul si sporea prin mângâierea în Duhul Sfânt.

Cine si-ar fi imaginat vreodata ca inima linistita în fata lui Dumnezeu este un rod si totodata o dovada a Învierii lui Isus Cristos? Inima nostra ne-o spune: Cristos a înviat cu adevarat!

pr. dr. Tarciziu Serban

Comments are closed.