Duminica a treia din Postul Mare

LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale PPS: Postul Mare, O cruce mica

Conferinte biblice, luna martie 2018:

Scoala Biblica Nazaret Brasov: sâmbata, 24 martie 2018, ora 10.15, conferinta:  Cred în Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, prezentata de pr. Mihai Baciu. Locatia: str. Zizinului, nr. 7, Brasov.

 

 A  TREIA  DUMINICA  DIN  POSTUL  MARE

Ex 20,1-17; Ps 18; 1Cor 1,22-25; In 2,13-25

Textul evanghelic, In 2,13-25 :

Pastile iudeilor era aproape; si Isus S-a suit la Ierusalim.  In Templu a gasit pe cei ce vindeau boi, oi si porumbei, si pe schimbatorii de bani sezand jos. A facut un bici de streanguri si i-a scos pe toti afara din Templu, impreuna cu oile si boii; a varsat banii schimbatorilor si le-a rasturnat mesele. Si a zis celor ce vindeau porumbei: „Ridicati acestea de aici si nu faceti din Casa Tatalui Meu o casa de negustorie.” Ucenicii Lui si-au adus aminte ca este scris: „Ravna pentru Casa Ta Ma mananca pe Mine. „Iudeii au luat cuvantul si I-au zis: „Prin ce semn ne arati ca ai putere sa faci astfel de lucruri?”  Drept raspuns, Isus le-a zis: „Stricati templul acesta, si in trei zile il voi ridica.”  Iudeii au zis: „Au trebuit patruzeci si sase de ani, ca sa se zideasca Templul acesta, si Tu il vei ridica in trei zile?” Dar El le vorbea despre templul trupului Sau. Tocmai de aceea, cand a inviat din morti, ucenicii Lui si-au adus aminte ca le spusese vorbele acestea si au crezut Scriptura si cuvintele pe care le spusese Isus. Pe cand era Isus in Ierusalim, la praznicul Pastilor, multi au crezut in Numele Lui; caci vedeau semnele pe care le facea. Dar Isus nu Se incredea in ei, pentru ca ii cunostea pe toti. Si n-avea trebuinta sa-I faca cineva marturisiri despre niciun om, fiindca El insusi stia ce este in om.

Comentariul biblic:

Gestul semnificativ savârsit de Isus în aceasta a treia duminica a Postului Mare este acela de a fi intrat în Templu si de a-i fi alungat de acolo pe vânzatorii de boi, de oi si de porumbei, precum si pe schimbatorii de bani. El îsi motiva gestul reafirmând importanta si rolul Templului pentru viata religioasa: nu faceti din Casa Tatalui meu o casa de negot… Într-adevar, Templul a fost întotdeauna o casa de rugaciune, mai precis o casa în care omul vine sa-l întâlneasca pe Dumnezeu, sa-i obtina binecuvântarea, sa-i primeasca iertarea, sa-i auda Cuvântul. Or, prima lectura de astazi, se face ecoul acestui Cuvânt al lui Dumnezeu care îl învata si îl calauzeste pe om în viata în asa fel încât sa nu devina sclav: Eu sunt Domnul Dumnezeul tau care te-am scos din… casa robiei. Sa nu ai alti dumnezei (cum ar fi, de exemplu, banul) afara de mine… Sa nu te închini lor si sa nu le slujesti, caci Eu sunt Domnul Dumnezeul tau… Sase zile sa lucrezi, dar ziua a saptea este zi de odihna pentru Domnul Dumnezeul tau… Caci în sase zile a facut Domnul cerul si pamântul si marea si toate câte sunt în ea si s-a odihnit în ziua a saptea… Cinsteste pe tatal si pe mama ta… Sa nu ucizi. Sa nu savârsesti adulter. Sa nu furi. Sa nu marturisesti strâmb împotriva aproapelui tau. Sa nu poftesti casa aproapelui tau… si nimic din ce este al aproapelui tau.

Se vede ca Templul a stânjenit (si stânjenste în continuare) pe cei al caror dumnezeu este banul. Când nu l-au sufocat cu negotul au tinut sa-l compromita sau chiar sa-l distruga. Or, în evanghelia de astazi, Isus preia, în persoana sa, rolul Templului. Prin activitatea sa Mântuitorul merge sa-i întâlneasca pe oameni, sa-i elibereze de bolile lor trupesti si sufletesti, iar prin predica sa El continua sa faca cunoscuta lumii vointa lui Dumnezeu. Mai mult, daca este nevoie (si se vede ca este nevoie) El se ofera sa fie distrus pentru a învia cu un elan nou de viata: „Darâmati templul acesta si în trei zile îl voi ridica!” … Dar El vorbea despre templul trupului sau. Sfântul apostol Paul  a înteles bine aceasta angajare si aceasta daruirea salvatoare a lui Isus Cristos. Într-adevar, potrivit lecturii a doua, în centru predicii apostolice se afla (si trebuie sa se afle) figura lui Cristos cel rastignit caci, în timp ce iudeii cer semne, iar grecii cauta întelepciunea, noi îl predicam pe Cristos cel rastignit, scandal pentru iudei si nebunie pentru pagâni, dar pentru cei chemati, fie iudei, fie greci, Cristos este puterea lui Dumnezeu si întelepciunea lui Dumnezeu. Caci nebunia lui Dumnezeu este mai înteleapta decât oamenii si slabiciunea lui Dumnezeu este mai puternica decât oameni.

Acest timp al Postului Mare este o buna ocazie pentru ca sa descoperim puterea si întelepciunea lui Dumnezeu care ne fac oameni liberi.

pr. dr. Tarciziu-Hristofor  Serban

Comments are closed.