Duminica a treia de peste an

LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale PPS: Cana Galileii, Eu nu sunt departe

Persoanele care doresc sa urmeze cursurile Scolii Biblice Nazaret  sunt asteptate sa participe la conferintele noastre afisate lunar pe aceasta pagina.  Nu exista o limita  de studii sau de vârsta. Detalii pe pagina Organizarea Scolii.

Nu exista o taxa de studiu pentru Scoala Biblica Nazaret. Persoanele care doresc pot oferi donatii in contul Scolii Biblice Nazaret: cont bancar Banca Transilvania: RO20BTRLRONCRT0352484202   – numele contului: Mares Cristina

Un timp de rugaciune cu Dumnezeu. Scoala Biblica Nazaret organizeaza, in perioada 3-5 mai 2019, o reculegere cu tema: Fericirile în  urmarea lui Isus, prezentata de pr. conf. dr. Lucian Dinca. Locatia: Mânastirea Carmelitana Regina Carmelului, Ciofliceni, sos. Ciofliceni, nr. 54, Snagov, Ifov. Contributia: 200 de lei, cazare si masa. Inscrieri: scoalabiblica@yahoo.fr, pâna in data de 15 aprilie 2019. Persoanele care doresc sa participe numai la conferinte si masa, fara cazare, vor plati o contributie mai mica. Reculegerea începe vineri, 3 mai, la ora 18.00 si se va  încheia duminica, dupa masa de prânz. Veniti si vedeti!  afisul: Afis reculegere

DUMINICA A  TREIA  DE PESTE  AN

(Luca 4,14-21)

Textul biblic:

Sinagoga din Nazaret

Sinagoga din Nazaret

Isus s-a întors, întru puterea Duhului, în Galileea si stirea despre El s-a raspândit în tot tinutul acela. El învata în sinagogile lor, fiind laudat de toti. Si s-a dus în Nazaret, unde fusese crescut, si a intrat, dupa obiceiul sau, în ziua sâmbetei în sinagoga si s-a ridicat sa citeasca. I s-a dat cartea profetului Isaia; si, deschizând cartea, a gasit locul unde e scris: „Duhul Domnului este asupra mea, caci  El m-a uns sa duc vestea cea buna saracilor; m-a trimis sa-i vindec pe cei cu inima zdrobita, sa propovaduiesc prinsilor în razboi eliberarea si orbilor vederea; sa-i izbavesc pe cei striviti si sa vestesc un an de îndurare a Domnului.” Apoi, închizând cartea, a dat-o slujitorului si s-a asezat. Ochii tuturor din sinagoga erau atintiti asupra lui. Atunci a început sa le vorbeasca: „Astazi s-a împlinit Scriptura aceasta în urechile voastre”. (Lc 4,14-21)

Comentariul biblic:

Iata-ne în sinagoga de la Nazaret. Arheologii ne-au aratat ca aceste mici edificii publice, construite, în mod obisnuit, din trei încaperi dintre care una era despartita de încaperea centrala de o perdea (aidoma Sfintei Sfintelor din Templul de la Ierusalim). În aceasta încapere se aflau depozitate sulurile sfinte. Încaperea centrala era dominata de un pupitru de la care era proclamat în mod solemn textul sfânt în ziua de sabat. Sefului sinagogii îi revenea sa desemneze persoana care va citi si va explica textul biblic al acelei zile de sabat.

În ziua de sabat despre care sfântul Luca ne vorbeste, Isus a fost desemnat sa ia cuvântul si nu putem sa nu remarcam minutiozitatea cu care evanghelistul a construit secventa într-un echilibru perfect, ca într-o oglinda: Isus s-a ridicat (v.16) si apoi s-a asezat (v.20); a deschis cartea (v.17) si apoi a închis-o (v.20); iar la mijlocul acestei secvente a situat citatul din Isaia care descria ungerea mesianica. În mod obisnuit predicatorul, care nu era neaparat un „profesionist”, oferea o explicatie textului citit parafrazând principalele sale afirmatii. În ziua aceea s-a întâmplat un lucru nemaiauzit. Isus  nu a dat nici o explicatie referitoare la eliberarea celor închisi sau vindecarea orbilor. Întreaga asteptare a oamenilor se concentra în aceste fraze al batrânului Isaia, iar Isus spune doar atât: Astazi s-a împlinit Scriptura aceasta în urechile voastre!

În acea clipa totul se rastoarna: aceste promisiuni pe care sfântul Luca le-a evocat în episoadele Copilariei lui Isus (în acele minunate cântari, a Mariei, a lui Zaharia si a lui Simeon) se realizeaza, prin simpla prezenta a celui care tocmai a citit profetia. Isus nu da explicatii de genul: „Scriptura se împlineste pentru ca ea despre mine vorbeste…”. El ofera mai curând indicii si îi lasa liberi pe ascultatorii sai sa constate ce se întâmpla în jurul lui.

Urmarea va arata, desigur, ca putem avea ochi si sa nu vedem nimic.

 pr. dr. Tarciziu-Hristofor Serban

Comments are closed.