Duminica a opta de peste an

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale PPS: Cana Galileii, Eu nu sunt departe

Persoanele care doresc sa urmeze cursurile Scolii Biblice Nazaret  sunt asteptate sa participe la conferintele noastre afisate lunar pe aceasta pagina.  Nu exista o limita  de studii sau de vârsta. Detalii pe pagina Organizarea Scolii.

Nu exista o taxa de studiu pentru Scoala Biblica Nazaret. Persoanele care doresc pot oferi donatii in contul Scolii Biblice Nazaret: cont bancar Banca Transilvania: RO20BTRLRONCRT0352484202   – numele contului: Mares Cristina

Un timp de rugaciune cu Dumnezeu. Scoala Biblica Nazaret organizeaza, in perioada 3-5 mai 2019, o reculegere cu tema: Fericirile în  urmarea lui Isus, prezentata de pr. conf. dr. Lucian Dinca. Locatia: Mânastirea Carmelitana Regina Carmelului, Ciofliceni, sos. Ciofliceni, nr. 54, Snagov, Ifov. Contributia: 200 de lei, cazare si masa. Inscrieri: scoalabiblica@yahoo.fr, pâna in data de 15 aprilie 2019. Persoanele care doresc sa participe numai la conferinte si masa, fara cazare, vor plati o contributie mai mica. Reculegerea începe vineri, 3 mai, la ora 18.00 si se va  încheia duminica, dupa masa de prânz. Veniti si vedeti!  afisul: Afis reculegere

DUMINICA A  OPTA  DE PESTE  AN

(Luca 6,39-45)

Textul biblic:

Credinta este ochiul inimii.

Isus le-a spus si pilda urmatoare: „Oare poate un orb sa calauzeasca pe un alt orb? Nu vor cadea amandoi in groapa?  Ucenicul nu este mai presus de invatatorul lui; dar orice ucenic desavarsit va fi ca invatatorul lui.  De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tau si nu te uiti cu bagare de seama la barna din ochiul tau? Sau cum poti sa zici fratelui tau: „Frate, lasa-ma sa-ti scot paiul din ochi”, si, cand colo, tu nu vezi barna din ochiul tau? Fatarnicule, scoate intai barna din ochiul tau, si atunci vei vedea deslusit sa scoti paiul din ochiul fratelui tau. Nu este niciun pom bun care sa faca rod rau, si niciun pom rau care sa faca rod bun.  Caci orice pom se cunoaste dupa rodul lui. Nu se strang smochine din spini, nici nu se culeg struguri din maracini.  Omul bun scoate lucruri bune din vistieria buna a inimii lui, iar omul rau scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui; caci din prisosul inimii vorbeste gura.

Comentariul biblic:

Fiecare copac se recunoaste dupa rodul lui

Când Dumnezeu a creat lumea, cu tot ce este în ea, a poruncit copacilor sa aduc rod, fiecare dupa felul sau  (Gn 1,11) : în acelasi fel a poruncit crestinilor, care sunt copacii vii ai Bisericii, sa aduca roade ale evlaviei, fiecare dupa calitatea si vocatia sa. Cucernicia, viata crestina, trebuie traite  într-un mod diferit. Un om de onoare, un mester, un valet, un print, o vaduva, o fiica sau o femeie maritata, practica virtutile crestine în felul lor propriu; mai mult, este necesar sa îmbinam practicarea evlaviei cu datoriile si obligatiile fiecaruia. Oare ar fi bine ca un episcop sa traiasca singur, ca un calugar? Oare cei casatoriti nu ar trebui sa agoniseasca nimic, asa cum procedeaza calugarii capucini, mesterii ar trebui  sa stea tot timpul în biserica, asa cum se roaga persoanele consacrate, oare pustnicul trebuie sa fie zilnic pe drumuri, în slujirea aproapelui, ca episcopul?  O astfel de situatie nu ar fi caraghioasa, necugetata?

Din pacate, aceste greseli se fac de multe ori… Nu, evlavia nu distruge,  când este adevarata, ci desavarseste… „Albina, spune Aristotel, aduna polenul din floare fara sa o  rupa”, lasând-o întreaga si înmiresmata, ca înainte. Adevarata cucernicie aduce mai mult rod, pentru ca nu ne iroseste  chemarea sau datoria, dimpotriva, le împodobeste si le îmbraca în aur si argint. Grija fata de familie este mai duioasa, iubirea sotului si a sotiei mai sincera, slujirea printului mai fidela si orice lucrare în via Domnului este mai este mai blânda si mai întelegatoare. Oriunde am fi, trebuie sa dorim, din toata inima, sa ajungem la o viata desavârsita.

Sfântul Francisc de Sales  (1567-1622), episcop de Geneva si doctor al Bisericii

Comments are closed.