Duminica a IV-a (B)  de peste an

  LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale: Eu sunt cu tine!

Persoanele care doresc sa urmeze cursurile Scolii Biblice Nazaret  sunt asteptate sa participe la conferintele noastre afisate lunar pe aceasta pagina.  Nu exista o limita  de studii sau de vârsta. Detalii pe pagina Organizarea Scolii.

Nu este o taxa de studiu pentru Scoala Biblica Nazaret. Persoanele care doresc pot oferi donatii in contul Scolii Biblice Nazaret: cont bancar Banca Transilvania: RO20BTRLRONCRT0352484202   – numele contului: Mares Cristina

Duminica a IV-a (B)  de peste an

Dt 18,15-20; Ps 94; 1Cor 7,32-35; Marcu 1,21-28

Textul evanghelic: Mc 1,21-28

S-au dus la Capernaum. Si, în ziua Sabatului, Isus a intrat îndata in sinagoga si a început sa învete pe norod. Oamenii erau uimiti de învatatura Lui; caci îi invata ca unul care are putere, nu cum îi invatau carturarii. In sinagoga lor era un om care avea un duh necurat. El a inceput sa strige: „Ce avem noi a face cu Tine, Isuse din Nazaret? Ai venit sa ne pierzi? Te stiu cine esti: esti Sfantul lui Dumnezeu!” Isus l-a certat si i-a zis: „Taci si iesi afara din omul acesta!”  Si duhul necurat a iesit din el, scuturandu-l cu putere si scotand un strigat mare.  Toti au ramas inmarmuriti, asa ca se intrebau unii pe altii: „Ce este aceasta? O invatatura noua! El porunceste ca un stapan chiar si duhurilor necurate, si ele Il asculta!” Si indata I s-a dus vestea in toate imprejurimile Galileii.

Vino, Duh Preasfânt, sufla în gradina mea!

Continuându-si lucrarea de raspândire a luminii evangheliei, Isus ajunge, potrivit pericopei evanghelice de astazi, la Cafarnaum (important centru economic, cultural si religios al Galileei). Odata ajuns, Mântuitorul intra îndata în sinagoga si, fiind sâmbata, începe sa învete. Nu stim despre ce le-a vorbit celor de fata. Stim, însa, ce efect a avut învatatura lui asupra lor: toti erau uluiti de învatatura lui; caci îi învata ca unul care are autoritate si nu în felul carturarilor.

Dar, aceeasi învatatura rostita cu autoritate pare sa fi avut si un alt efect. Un duh necurat dintr-un om din sinagoga a început sa strige: Ce ai cu noi, Isus din Nazaret? Ai venit sa ne nimicesti? Altfel spus, aceasta noua învatatura „deranja” duhurile rele din oameni. Le cerea oamenilor un mod nou de a gândi si de a se comporta, în conformitate cu valorile Evangheliei proclamate de Isus Cristos. Or, lectura a doua, ne va indica câteva aspecte ale înnoirii mentalitatii si a comportamentului: Cel care este necasatorit se îngrijeste de cele ale Domnului… tot asa si fecioara se îngrijeste de cele ale Domnului, ca sa fie sfânta în trup si în duh. Cu alte cuvinte, indiferent de starea de viata pe care o avem, mintea noastra trebuie sa capete tot mai mult din puritatea si sfintenia fecioriei.

Constatam, asadar, ca cel care se întâlneste cu învatatura Evangheliei, nu mai poate ramâne indiferent: fie va recunoaste valoarea si forta ei salvatore si si-o va însusi, fie o va considera „periculoasa” si va face tot posibilul ca sa o distruga. Isus are, însa, si puterea si autoritatea de a-l elibera pe omul stapânit de astfel de duhuri rele. Într-adevar, sfântul Marcu ne spune ca atunci când Isus i-a poruncit sa iasa din omul pe care îl stapânea, duhul râu a iesit numaidecât. În prealabil, însa, l-a scuturat pe bietul om si a strigat cu putere. (Detractorii Evangheliei sunt, de regula, si violenti si scandalagii.)

Cert este ca, în urma acestor evenimente, cei din sinagoga au fost cuprinsi de teama încât discutau între ei, zicând: „Ce-i asta? O învatatura noua data cu autoritate! El porunceste pâna ?s duhurilor necurate si ele i se supun”. Vor ajunge, în curând, sa constate ca Isus este un mare profet. O vor spune cu gândul si cu dorul dupa Profetul promis de Dumnezeu prin Moise în prima lectura de astazi: Voi ridica pentru ei din mijlocul fratilor lor un profet ca tine. Voi pune cuvintele mele în gura lui si el le va spune tot ceea ce eu le poruncesc. Daca cineva nu va asculta de cuvintele mele pe care le va spune în numele meu, eu îi voi cere cont.

Simtind cât este de aproape Domnul de noi si cu câta atentie se îngrijeste de noi, sufletele noastre exulta de bucurie, spunând cu psalmistul: Veniti sa-l adoram si sa ne plecam în fata lui… caci el este Dumnezeul nostru.

pr. lect. dr. Tarciziu-Hristofor Serban

 

Comments are closed.