Duminica a III-a de peste an

LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale PPS: Ca sa fii rege !

 

Duminica a III-a de peste an

Iona 3,1-5.10; Ps 24; 1Cor 7,29-31; Mc 1,14-20

Textul evanghelic: Mc 1,14-20

Dupa ce a fost inchis Ioan, Isus a venit in Galileea si propovaduia Evanghelia lui Dumnezeu. El zicea: „S-a implinit vremea, si Imparatia lui Dumnezeu este aproape. Pocaiti-va si credeti in Evanghelie.” Pe cand trecea Isus pe langa Marea Galileii, a vazut pe Simon si pe Andrei, fratele lui Simon, aruncand o mreaja in mare, caci erau pescari.  Isus le-a zis: „Veniti dupa Mine, si va voi face pescari de oameni.” Indata, ei si-au lasat mrejele si au mers dupa El. A mers putin mai departe si a vazut pe Iacov, fiul lui Zebedei, si pe Ioan, fratele lui, care, si ei, erau intr-o corabie si isi dregeau mrejele Indata i-a chemat; si ei au lasat pe tatal lor, Zebedei, in corabie cu cei ce lucrau pe plata si au mers dupa El.

Comentariul biblic:

Iata, în sfârsit, momentul în care Isus îsi începe activitatea publica. Dupa ce s-a pregatit îndelung, pregatire ce a culminat cu primirea Botezului, Isus începe sa raspândeasca lumina evangheliei lui Dumnezeu, mai precis sa predice.

Mântuitorul si-a început activitatea, potrivit fragmentului evanghelic de astazi, într-un moment precis: dupa ce a fost închis Ioan [Botezatorul]… Acest detaliu scoate în evidenta faptul ca reforma începuta de catre Ioan trebuia desavârsita, iar Isus nu întârzie nici macar o clipa în a o înfaptui. În plus, Mântuitorul alege, drept loc al începutului activitatii sale, nu Ierusalimul, ci Galileea, acea provincie în care diferitele neamuri care o alcatuiau, se aratau dornice de înnoire, atât culturala cât si spirituala (vezi înflorirea culturala din principalele cetati ale acestei provincii: Cezarea, Sephoris, Tiberiada), cât mai ales religioasa.

Sfântul evanghelist Marcu ne ofera si un foarte scurt, dar esential, rezumat al evangheliei predicate de Isus: „S-a împlinit timpul si Împaratia lui Dumnezeu este aproape. Convertiti-va si credeti în Evanghelie”. Or, acest rezumat anunta, pe de-o parte, pe un ton grav, împlinirea timpului stabilit de catre profetiile vechi ale manifestarii, în persoana si activitatea lui Isus, a Împaratiei lui Dumnezeu. Altfel spus, în învataturile pe care El le proclama, în gesturile pe care El le savârseste, si mai ales în persoana Sa, Dumnezeu însusi îsi înfaptuieste lucrarea de mântuire. Pe de alta parte, proclamarea lui Isus îi invita pe toti la convertire (disponibilitatea de a-ti schimba mentalitatea, în functie de noua vestire) si la încredere în evanghelia pe care El o vesteste, întrucât ea contine „programul de reînnoire” a vieaii persoanei umane, a vieyii sociale si a vietii politice (în sensul ei  complet).

Celelalte lecturi confirma din plin aceasta învatatura. Lectura întâi, de exemplu, ni-l prezinta pe profetul Iona ducând mesajul lui Dumnezeu catre cetatea-capitala a imperiului asirian, Ninive. Or, dupa numai o zi de proclamare, profetul are surpriza sa vada ca locuitorii cetatii, altminteri niste pagâni, iau în serios mesajul ultimativ transmis de Dumnezeu prin el si chiar se convertesc, salvându-se astfel de la nimicire. La rândul ei, lectura a doua, atragând atentia ca timpul si-a strâns pânzele (aidoma unei corabii care se pregateste sa acosteze în port), ne invita sa ne gândim viata ca putând sa se termine în orice clipa si, prin urmare, sa ne însusim acea detasare de preocuparile acestei lumi care ne-ar decupla de la esential: … cei care cumpara, ca si cum n-ar stapâni; cei care se folosesc de lumea aceasta, ca si cum nu s-ar folosi deplin de ea. Caci chipul acestei lumi trece.

Noua ne revine sa luam aminte la gravitatea si la urgenta mesajului evanghelic proclamat de Isus Cristos, caci în el se afla sursa înnoirii vietii noastre. De aceea, îl rugam pe Dumnezeu cu cuvintele psalmului responsorial: Arata-mi, Doamne, caile tale si învata-ma cararile tale! Calauzeste-ma întru adevarul tau si învata-ma, caci Tu esti Dumnezeul mântuirii mele

pr. dr. Tarciziu Serban

Comments are closed.