Duminica a II-a de peste an

LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale PPS: Ca sa fii rege !

Conferinte biblice, luna ianuarie 2018:

Scoala Biblica Nazaret Brasov: sâmbata, 27 ianuarie 2018, ora 10.15, conferinta: Teologia persoanei  în iudaism, invitata, confr. dr. Felicia Waldman. afis:  Brasov ianuarie 2018

 

Duminica a II-a de peste an

1Sam 3,3-10.19; Ps 39; 1Cor 13-20; In 1,35-42

Textul evanghelic:  In 1,35-42

A doua zi, Ioan statea iarasi cu doi din ucenicii lui. Si, pe cand privea pe Isus umbland, a zis: „Iata Mielul lui Dumnezeu!”  Cei doi ucenici l-au auzit rostind aceste vorbe si au mers dupa Isus.  Isus S-a intors; si, cand i-a vazut ca merg dupa El, le-a zis: „Ce cautati?” Ei I-au raspuns: „Rabi (care talmacit inseamna Invatatorule), unde locuiesti?” „Veniti de vedeti”, le-a zis El. S-au dus si au vazut unde locuia; si in ziua aceea au ramas la El. Era cam pe la ceasul al zecelea. Unul din cei doi, care auzisera cuvintele lui Ioan si mersesera dupa Isus, era Andrei, fratele lui Simon Petru. El, cel dintai, a gasit pe fratele sau Simon si i-a zis: „Noi am gasit pe Mesia” (care talmacit inseamna Cristos).  Si l-a adus la Isus. Isus l-a privit si i-a zis: „Tu esti Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chifa” (care talmacit inseamna Petru).

Comentariul biblic:

Sarbatoarea Botezului Domnului a evocat cu toata solemnitatea un sens nou de viata care ofera celor botezati o demnitate fara seaman, aceea de fii ai lui Dumnezeu. Aceasta demnitate, însa, trebuie concretizata printr-o traire conforma vointei lui Dumnezeu, exprimata prin poruncile sale si sintetizata de Isus în porunca iubirii. Or, împlinirea poruncilor are nevoie de o initiere care se dobândeste la „scoala lui Isus”. Asa s-ar putea explica faptul ca primul gest savârsit de Isus Cristos este acela de a se înconjura de ucenici, pe care îi formeaza si, mai apoi, îi asociaza activitatii sale misionare.

Fragmentul evanghelic al acestei duminici scoate în evidenta câteva aspecte fundamentale ale chemarii si formarii uncenicilor. Astfel, primii care îl urmeza pe Isus sunt doi dintre ucenicii lui Ioan Botezatorul. Auzindu-si învatatorul spunând despre Isus, Iata Mielul lui Dumnezeu, ei pornesc pe urmele Lui. Isus, însa, nu îi accepta fara ca în prealabil sa îi întrebe: Ce cautati? Altfel spus, ce asteaptati voi de la mine? Când cei doi îl întreaba: Rabi unde louciesti?, El îi invita: Veniti si vedeti!, iar evanghelistul adauga: Au mers deci si au vazut unde locuia si au ramas la El în ziua aceea. Acest dialog pune în evidenta trei aspecte ale initierii ucenicilor. Primul aspect are în vedere chemarea ucenicului: nimeni nu poate fi ucenic daca Isus nu îl invita – vino! sau veniti! Al doilea aspect îi cere ucenicului sa vada, mai precis, sa contemple si sa înteleaga cine este Isus si în ce consta mântuirea Lui. Al treilea aspect îi cere ucenicului sa ramâna (cât mai mult) cu El, în intimitatea Lui.

La capatul acelei dupa-amieze petrecute împreuna cu Isus, Andrei, unul din cei doi ucenici, a descoperit ca acel Rabi, acel Miel al lui Dumnezeu este chiar Mesia. O astfel de descoperire era prea importanta ca sa ramâna strict personala. Ea trebuie facuta cunoscuta. De aceea, Andrei merge, îl gaseste pe fratele sau, Simon, si îi spune: „L-am aflat pe Mesia” si l-a dus la Isus, iar Isus, privind la el a zis: „Tu esti Simon… tu te vei numi Chefa (Petru-Piatra)”. Or, facând aceasta schimbare de nume, Mântuitorul îi stabileste deja rolul pe care Petru avea sa-l împlineasca în rândul apostolilor si, mai târziu, în Biserica.  

Sa nu uitam, asadar, ca adevarata identitate a Mântuitorului poate fi descoperita doar la „scoala lui Isus” (aspect evidentiat si de prima lectura în care „vocea tainica” a lui Dumnezeu i se adreseaza micului Samuel si asteapta din partea lui raspunsul: Vorbeste, caci slujitorul tau asculta!”). Sa nu uitam nici ca, odata ce am descoperit cine este Isus si în ce consta mântuirea Lui, suntem datori sa le ducem „vestea cea buna” si celor care o asteapta. Sa nu uitam, în sfârsit, ca, potrivit lecturii a doua, odata ce am devenit ucenicii lui Cristos, pâna si trupurile noastre îi apartin. Prin urmare trebuie sa Îl preamarim pe Dumnezeu în trupul nostru.

pr. dr. Tarciziu Serban

 

Comments are closed.