Duminica a II-a a Pastelui

LECTIO DIVINA

 

 

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale PPS: CRISTOS A INVIAT!

Persoanele care doresc sa urmeze cursurile Scolii Biblice Nazaret  sunt asteptate sa participe la conferintele noastre afisate lunar pe aceasta pagina.  Nu exista o limita  de studii sau de vârsta. Detalii pe pagina Organizarea Scolii. Nu exista o taxa de studiu pentru Scoala Biblica Nazaret. Persoanele care doresc pot oferi donatii in contul Scolii Biblice Nazaret: cont bancar Banca Transilvania: RO20BTRLRONCRT0352484202   – numele contului: Mares Cristina

 Conferinte biblice audio: pr. lect. dr. Tarciziu-Hristofor Serban 1. Rolul Bibliei în viata crestinului (aspecte generale despre Sfânta Scriptura)

 

Duminica a II-a a Pastelui

Ioan 20,19-31

Textul biblic:

În seara aceleiasi zile, cea dintai a saptamanii, pe cand usile locului unde erau adunati ucenicii erau incuiate, de frica iudeilor, a venit Isus, a stat in mijlocul lor si le-a zis: „Pace voua!”  Si dupa ce a zis aceste vorbe, le-a aratat mainile si coasta Sa. Ucenicii s-au bucurat cand au vazut pe Domnul. Isus le-a zis din nou: „Pace voua! Cum M-a trimis pe Mine Tatal, asa va trimit si Eu pe voi.”  Dupa aceste vorbe, a suflat peste ei si le-a zis: „Luati Duh Sfant! Celor ce le veti ierta pacatele, vor fi iertate; si celor ce le veti tine, vor fi tinute.”  Toma, zis Geaman, unul din cei doisprezece, nu era cu ei cand a venit Isus.  Ceilalti ucenici i-au zis deci: „Am vazut pe Domnul!” Dar el le-a raspuns: „Daca nu voi vedea in mainile Lui semnul cuielor si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede.” Dupa opt zile, ucenicii lui Isus erau iarasi in casa; si era si Toma impreuna cu ei. Pe cand erau usile incuiate, a venit Isus, a stat in mijloc si le-a zis: „Pace voua!” Apoi a zis lui Toma: „Adu-ti degetul incoace si uita-te la mainile Mele; si adu-ti mana si pune-o in coasta Mea; si nu fi necredincios, ci credincios.” Drept raspuns, Toma I-a zis: „Domnul meu si Dumnezeul meu!”  „Tomo”, i-a zis Isus, „pentru ca M-ai vazut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au vazut, si au crezut.” Isus a mai facut inaintea ucenicilor Sai multe alte semne care nu sunt scrise in cartea aceasta. Dar lucrurile acestea au fost scrise pentru ca voi sa credeti ca Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu; si, crezand, sa aveti viata in Numele Lui.

Comentariul biblic:

Pe masura ce au trecut, mai întâi, orele si, apoi, zilele de când femeile venite în  zorii primei zile a saptamânii au descoperit lespedea de piatra înlaturata de pe mormântul în care fusese asezat trupul lui Isus, s-au înmultit marturiile potrivit carora Cristos s-a aratat viu unora dintre apropiatii sai. Fragmentul evanghelic de astazi ne prezinta doua aparitii foarte precis datate. Prima a avut loc în seara primei zile a saptamânii chiar în încaperea în care ucenicii s-au închis de frica iudeilor. Isus Cristos înviat li s-a aratat pentru a le aduce pacea, dar si pentru a-i trimite, dupa ce se vor fi convins de Învierea sa, sa împarta darul iertarii pacatelor. Cea de-a doua aparitie a avut loc opt zile mai târziu (adica astazi) pentru a-i oferi si apostolului Toma, absent la prima întâlnire cu Isus Cristos, darul pacii si dovada Învierii Sale. Întâlnirea lui Toma cu Mântuitorul s-a desfasurat însa într-un mod inedit. Într-adevar, întrucât acest apostol a refuzat sa creada în marturia celorlalti ucenici si a mai pretins ca nu va crede ca Isus este viu pâna când nu va verifica el personal urmele rastiginirii, în momentul aparitiei sale Mântuitorul i-a cerut sa faca experienta pe care si-o dorea: Adu-ti degetul încoace, vezi mâinile mele; întinde-ti mâna si pune-o în coasta mea si nu fi necredincios, dar credincios… Scena trebuie sa fi fost impresionanta si convingatoare, de vreme ce Toma ajunge sa exclame dupa numai câteva momente: Domnul meu si Dumnezeul meu… Ce s-a întamplat oare acolo? Ce s-a întamplat oare în sufletul lui Toma? De buna seama ca el a ajuns sa contemple în trupul lui Isus Cristos Înviat (întocmai ca si în viziunea sfântului Ioan din lectura a doua, viziune în care Fiul Omului declara ca: Eu sunt cel dintîi si cel de pe urma, si cel care are viata…) adevarata sursa a vietii, a vietii celei noi care se obtine mai ales prin iertarea pacatelor. Or, numai cine gustat iertare si pacea oferite de Cristos stie ce este Învierea Lui. Cert este ca, din acel moment, Isus Cristos va institui marturia ucenicilor ca principala modalitate a transmiterii mesajului Învierii aducator de pace si de iertare în locul aparitiilor sale: Pentru ca m-ai vazut, Toma, de aceea crezi; fericiti sunt cei care cred fara sa fi vazut!. Daca asa stau lucrurile, atunci ne putem întreba cu privire la marturia noastra de credinta: Cât de convingatoare este? Câti vad în cuvintele si în faptele noastre prezenta si lucrarea Învierii lui Isus Cristos? Prima lectura de astazi ne asigura ca prin mâinile ucenicilor si mai ales ale apostolilor primei generatii crestine se savârseau adevarate minuni în popor. Într-adevar, vazându-i cum traiesc, cum se daruiesc în slujirea reciproca, cum se roaga, barbati si femei, în numar din ce în ce mai mare, primeau credinta în Domnul.

Isus a mai facut înaintea ucenicilor sai si multe alte minuni care nu sunt scrise în cartea aceasta; iar acestea s-au scris ca sa credeti ca Isus este Cristos, Fiul lui Dumnezeu, si prin credinta voastra sa aveti viata în numele lui. În fond, în fiecare generatie au avut loc astfel de minuni care au aratat ca Isus Cristos este viu. Astazi e rândul nostru ca sa-L lasam, prin modul nostru de a trai, sa arate lumii de astazi ca este viu, astfel încât lumea sa creada si sa aiba viata în numele Lui.

pr. lect. dr. Tarciziu-Hristofor Serban

 

Comments are closed.