A treia Duminica a Postului Mare (A)

LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale: invitatie la tacere,   Se cauta un om, Invataturi despre Postul Mare, Schimbarea la fata a lui Isus

Persoanele care doresc sa urmeze cursurile Scolii Biblice Nazaret  sunt asteptate sa participe la conferintele noastre afisate lunar pe aceasta pagina.  Nu exista o limita  de studii sau de vârsta. Detalii pe pagina Organizarea Scolii.

Nu este o taxa de studiu pentru Scoala Biblica Nazaret. Persoanele care doresc pot oferi donatii in contul Scolii Biblice Nazaret: cont bancar Banca Transilvania: RO20BTRLRONCRT0352484202   – numele contului: Mares Cristina

Evenimente speciale:

 

 

 

A treia Duminica a Postului Mare (A)

In 4, 5-42

Sa meditam sub inspiratia Duhului Sfânt:

Odata cu duminica a treia a Postului Mare  facem un pas înainte în descoperirea identitatii si a prezentei mântuitoare a lui Isus Cristos în vietile noastre. Într-adevar, liturgia cuvântului din aceasta duminica ne ofera câteva situatii concrete de viata în care ne descoperim limitele umane, neputintele si neajunsurile. Astfel de situatii ne pot face adesea sa ne întrebam: Este oare Domnul cu adevarat în mijlocul nostru, sau nu? (Ex 17,7)

Prima lectura ne descrie situatia poporului ales la putin timp dupa trecerea  Marii Rosii. Peregrinarea istovitoare prin pustiu si lipsa apei i-au facut pe membrii poporului ales sa uite de faptele minunate savârsite de Dumnezeu. În loc sa-si arate încrederea si sa ceara ajutorul Celui care le-a dat atâtea dovezi de sprijin, ei s-au razvratit atât de tare, încât erau pe punctul sa-si ucida conducatorul cu pietre. Moise, însa, a convertit murmurele si strigatele lor în rugaciune, iar Domnul a ostoit setea lor. Mai precis, El i-a cerut lui Moise sa loveasca cu toiagul sau stânca muntelui Horeb. Imediat din stânca a tâsnit apa din belsug, astfel încât toti au baut pe saturate. Acest incident a revelat faptul ca Dumnezeu este nu numai Eliberatorul, ci si Sursa vietii si a binelui poporului.

În episodul întâlnirii lui Isus cu femeia samariteana, lânga fântâna lui Iacob, povestit de fragmentul evanghelic, Mântuitorul este prezentat ca însetat, nevoit sa ceara apa de la o femeie pe care o vede pentru prima data. Dar, dialogul care se înfiripa între ei produce o rasturnare de situatie, scotând la iveala în femei o „sete” pe care doar El o poate ostoi. Într-adevar, viata tumultoasa a femeii (care avusese deja cinci barbati) arata ca nimic din ceea ce cauta nu o satisface. În schimb, în omul întâlnit lânga fântâna a descoperit, mai întâi un profet (v. 19), mai apoi pe Mesia (v. 29), care îi da pe fata trecutul fara a o umili, iar, împreuna cu concitadinii sai, pe Mântuitorul lumii (v. 42). Isus, se descopera a fi, asadar, „noul izvor de viata vesnica”.

Despre „sete ostoita” vorbeste si lectura a doua,  când sfântul Paul le explica crestinilor din Corint, e drept, cu alte cuvinte, ceea ce a înfaptuit Isus Cristos pentru ei: Noi suntem în pace cu Dumnezeu prin Domnul nostru Isus Cristos, care, prin credinta, ne-a deschis cale libera spre acest har, în care ne aflam, iar lauda noastra este speranta ca vom avea parte de marirea fiilor lui Dumnezeu… Dovada ca Dumnezeu ne iubeste sta în faptul ca Cristos a murit pentru noi pe când noi eram înca pacatosi. 

Duminica a treia a Postului Mare ne invita, asadar, sa cautam în adâncul nostru care sunt nevoile, asteptarile noastre, cele mai profunde si mai vitale. Isus ne îndreapta atentia catre El, singurul „izvor de apa vie” care „ostoieste sete de viata (vesnica)”.

pr. lect. dr. Tarciziu-Hristofor Serban

Comments are closed.