A cincea Duminica din Postul Mare

LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale PPS: Postul Mare, O cruce mica, Iertarea se invata, Bagajul vietii

Conferinte biblice, luna martie 2018:

Scoala Biblica Nazaret Brasov: sâmbata, 24 martie 2018, ora 10.15, conferinta:  Cred în Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, prezentata de pr. Mihai Baciu. Locatia: str. Zizinului, nr. 7, Brasov.  afis: martie 2018

 

 A  CINCEA  DUMINICA  DIN  POSTUL  MARE

Ier 31,31-34; Ps 50; Evr 5,7-9; In 12,20-33

Textul evanghelic: In 12,20-33

Niste greci, dintre cei ce se suisera sa se inchine la praznic, s-au apropiat de Filip, care era din Betsaida Galileii, l-au rugat si au zis: „Domnule, am vrea sa vedem pe Isus.”  Filip s-a dus si a spus lui Andrei; apoi Andrei si Filip au spus lui Isus. Drept raspuns, Isus le-a zis: „A sosit ceasul sa fie proslavit Fiul omului. Adevarat, adevarat va spun ca daca grauntele de grau care a cazut pe pamant nu moare, ramane singur; dar daca moare, aduce mult rod. Cine isi iubeste viata o va pierde; si cine isi uraste viata in lumea aceasta o va pastra pentru viata vesnica. Daca Imi slujeste cineva, sa Ma urmeze; si unde sunt Eu, acolo va fi si slujitorul Meu. Daca Imi slujeste cineva, Tatal il va cinsti. Acum sufletul Meu este tulburat. Si ce voi zice?… Tata, izbaveste-Ma din ceasul acesta?… Dar tocmai pentru aceasta am venit pana la ceasul acesta! Tata, proslaveste Numele Tau!” Si din cer s-a auzit un glas care zicea: „L-am proslavit si-L voi mai proslavi!” Norodul care statea acolo si care auzise glasul a zis ca a fost un tunet. Altii ziceau: „Un inger a vorbit cu El!” Isus a raspuns: „Nu pentru Mine s-a auzit glasul acesta, ci pentru voi. Acum are loc judecata lumii acesteia, acum stapanitorul lumii acesteia va fi aruncat afara. Si dupa ce voi fi inaltat de pe pamant, voi atrage la Mine pe toti oamenii.” Vorbind astfel, arata cu ce moarte avea sa moara.

Comentariul biblic:

Cuvântul semnificativ al acestei a cincea duminici a Postului Mare este cel rostit de Isus Cristos atunci când, niste greci, veniti la Ierusalim pentru sarbatoarea Pastelui, au dorit sa-l vada pe Învatatorul, devenit deja celebru dincolo de granitele Israelului. Asadar, atunci când apostolii Filip si Andrei îi aduc la cunostinta lui Isus dorinta acelor greci, El da un raspuns surprinzator: A venit ceasul sa fie preamarit Fiul Omului. Adevar, adevar va spun: daca bobul de grâu cazut în pamânt nu moare, ramâne singur, dar daca moare, aduce mult rod. Cererea grecilor avea în vedere satisfacerea unei curiozitati, aceea de vedea chipul Celui despre care multa lume vorbea cu admiratie. Isus, în schimb, reveleaza mai mult decât un chip. În raspunsul sau Mântuitorul dezvaluie esentialul identitatii sale mesianice, identitate care se îndreapta catre preamarirea Fiului Omului, trecând prin moartea aducatoare de rod bogat, asemanatoare celei a bobului de grâu.

Încercând sa întelegem în ce ar consta rodul bogat la care se refera Isus, ne-am putea gândi ca se refera la cei multi pe care, potrivit cartii profetului Isaia (53,11), jertfa de sine a Slujitorului suferind i-a îndreptatit. În schimb, lectura întâi de astazi ne face o sugestie complementara. Rodul bogat al jertfei Mântuitorului ar consta în înfaptuirea unui nou Legamânt între Dumnezeu si om. Prin acest nou Legamânt Dumnezeu intentioneaza o transformare fundamentala a omului: Acesta este legamântul cel nou… Voi pune legea mea înlautrul lor si în inima lor o voi scrie si Eu voi fi Dumnezeu lor, iar ei vor fi poporul meu. Nu-l va mai învata nimeni pe prietenul sau… caci toti ma vor cunoaste… pentru ca voi ierta faradelegea lor si de pacatul lor nu-mi voi mai aduce aminte.

Perspectiva mortii, însa, îl tulbura profund pe Isus: Acum sufletul meu e tulburat; si ce sa spun? Tata, izbaveste-ma de ceasul acesta? Dar pentru aceasta am venit la ceasul acesta. Tata, preamareste numele tau! Or, lectura a doua confirma faptul ca moartea lui Cristos nu a fost inutila: Cristos, în zilele vietii sale pamântetti, a înaltat, cu strigat mare si cu lacrimi rugaciuni si cereri catre Acela care îl putea scapa din moarte si a fost ascultat pentru evlavia sa. Si, desi era Fiu, a învatat ascultare din cele ce a patimit si, fiind dus la desavârsire, a devenit, pentru toti cei care asculta de El, izvor de mântuire vesnica.

Ultimele cuvinte ale fragmentului evanghelic din aceasta duminica sunt pe cât de consolatoare pe atât de datatoare de speranta: Acum are loc judecata acestei lumi; acum conducatorul acestei lumi va fi aruncat afara, iar eu, când voi fi înaltat de pe pamânt, îi voi atrage pe toti la mine.

Noi ne încredintam cu toata fiinta noastra milostivirii divine pentru a deveni tot mai mult rodul mântuirii sale: Ai mila de mine, Dumnezeule, dupa marea ta bunatate… sterge faradelegea mea… Da-mi înapoi bucuria mântuirii tale…

 pr. dr. Tarciziu-Hristofor  Serban

 

Comments are closed.