Solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt, Rusaliile

  LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale PPS: CRISTOS A INVIAT! Pastorul cel bun, Iubiti-va unii pe altii! Coborârea Duhului Sfânt

Scoala Biblica „Nazaret” organizeaza  SCOALA   BIBLICA  DE VARA,  în perioada 25-27 iulie 2019. Locatia: Centrul „Sfintii Petru si Andrei”, Parintii Asumptionisti, str. Gen. Christian Tell, nr. 18b, statia de metrou, Piata Romana. Înscrierile au loc pâna  în data de 24 iulie 2019, la adresa scoalabiblica@yahoo.fr. Afisul poate fi accesat la PPS: Scoala biblica de vara programul: program scoala biblica de vara

Persoanele care doresc sa urmeze cursurile Scolii Biblice Nazaret  sunt asteptate sa participe la conferintele noastre afisate lunar pe aceasta pagina.  Nu exista o limita  de studii sau de vârsta. Detalii pe pagina Organizarea Scolii.

Nu este o taxa de studiu pentru Scoala Biblica Nazaret. Persoanele care doresc pot oferi donatii in contul Scolii Biblice Nazaret: cont bancar Banca Transilvania: RO20BTRLRONCRT0352484202   – numele contului: Mares Cristina

Conferinte biblice audio: pr. lect. dr. Tarciziu-Hristofor Serban

1. Misterul omului: Adam

2. Misterul omului: Cain si Abel

 

Solemnitatea coborârii Duhului Sfânt, Rusaliile

Ioan 14,15-16.23-26

Textul biblic:

Isus a spus ucenicilor sai: „Daca ma iubiti, paziti poruncile mele, iar eu îl voi ruga pe Tatal, si alt Aparator va va da voua, ca sa fie cu voi pentru totdeauna. Daca ma iubeste cineva, va pazi cuvântul meu; Tatal meu îl va iubi, vom veni la el si vom ramâne la el. Cine nu ma iubeste, nu pazeste cuvintele mele; or, cuvântul pe care îl auziti nu este al meu, ci al Tatalui care m-a trimis. Dar acestea vi le spun câta vreme mai sunt cu voi; Mângâietorul, Duhul Sfânt pe care-l va trimite Tatal în numele meu, el va va învata toate si va va aduce aminte tot ceea ce v-am spus.

Comentariul biblic:

Trimiterea Duhului Sfânt în ziua de Rusalii asupra grupului de apostoli si de ucenici adunati în jurul Mamei lui Isus Cristos (Fap 1,14), a însemnat nu doar împlinirea unei promisiuni facute de Mântuitorul înainte de Înaltarea sa glorioasa la ceruri (v. Fap 1,8), ci mai ales momentul nasterii Bisericii ca Fiinta vie, ca Trup mistic al carui cap este Cristos însusi (Ef 1,22). Duhul sfânt este „Sufletul” acestui Trup. El aduna „madularele” sale într-o unitate fiintiala (Rom 12 sau 1Cor 12) si îi da viata, iar aceasta viata pe care i-o da nu este alta decât acea a Sfintei Treimi.

Fragmentul evanghelic al acestei duminici pune în evidenta tocmai acest aspect al vietii Bisericii, viata în care se „salasluieste” Tatal si Fiul prin lucrarea de iubire a Duhului Sfânt. Iar lucrarea Duhului Sfânt se concretizeaza prin ceea ce titlul de Aparator/Paraclet exprima (si despre care am vorbit în duminica a sasea a Pastelui), dar si prin ceea ce exprima cuvintele Duhul adevarului. În cadrul ultimei cine Isus le promite celor care vor primi în inimile lor Cuvântul sau o inteligenta sau o lumina care îi va ajuta sa-l înteleaga ca fiind un Cuvânt adevarat. El spune ca acest Duh al adevarului îi va conduce pe ucenici catre întreg adevarul (16,13), iar ceea ce e important de remarcat este faptul ca Duhul nu adauga nimic la ceea ce Isus spune, întrucât Isus este El-însusi „cale, adevar si viata”. În fond, Duhul este desemnat ca fiind „al adevarului”  deoarece El ne ajuta sa-l descoperim pe Isus, si prin El, pe Tatal.

Dar, asa cum este primit Cuvântul lui Isus la fel trebuie primit si Duhul, pentru ca El sa lucreze în noi. Din acel moment, însa, începe o lupta interioara între duhul propriu si acest Duh al adevarului. Lumea, ne spune versetul 17 (absent, din pacate, din textul liturgic), nu poate sa-L primeasca pentru ca… nu-l cunoaste. Or, una din „provocarile” importante ale Rusaliilor este aceasta: cel care îl iubeste pe Isus se va încredinta el, oare, atât de mult Duhului adevarului, încât sa înlature definitiv din viata sa minciuna (asa cum se angajase prin promisiunile facute la Botez)?

În definitiv, Isus angajeaza libertatea noastra de oameni în sensul urmator: daca cineva ma iubeste, spune El, va primi/pazi Cuvântul… primire care nu-l va transforma într-o fiinta super-instruita sau îndoctrinata (sau chiar savanta ori inteligenta), ci îl transforma, în primul rând, într-un locas viu al Tatalui, al Fiului si al Duhului adevarului, într-un „tabernacol” fericit.

pr. lect. dr. Tarciziu-Hristofor Serban

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.