Duminica a VII-a a Învierii (B)

  LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale: Pastorul cel bun, Iubiti-va unii pe altii!

Persoanele care doresc sa urmeze cursurile Scolii Biblice Nazaret  sunt asteptate sa participe la conferintele noastre afisate lunar pe aceasta pagina.  Nu exista o limita  de studii sau de vârsta. Detalii pe pagina Organizarea Scolii.

Nu este o taxa de studiu pentru Scoala Biblica Nazaret. Persoanele care doresc pot oferi donatii in contul Scolii Biblice Nazaret: cont bancar Banca Transilvania: RO20BTRLRONCRT0352484202   – numele contului: Mares Cristina

Invitatie la conferinta, 28 mai 2021, ora 18.00, pe platforma ZOOM:

Duminica a VII-a a Învierii (B)

Fap 1,15-17.20ac-26; Ps 102; 1In 4,11-16; In 17,11b-19

Textul evanghelic: In 17,11b-19

Sfinte Tata, pazeste, in Numele Tau, pe aceia pe care Mi i-ai dat, pentru ca ei sa fie una, cum suntem si Noi. Cand eram cu ei in lume, ii pazeam Eu, in Numele Tau. Eu am pazit pe aceia pe care Mi i-ai dat; si niciunul din ei n-a pierit, afara de fiul pierzarii, ca sa se implineasca Scriptura. Dar acum, Eu vin la Tine; si spun aceste lucruri, pe cand sunt inca in lume, pentru ca sa aiba in ei bucuria Mea deplina. Le-am dat Cuvantul Tau; si lumea i-a urat, pentru ca ei nu sunt din lume, dupa cum Eu nu sunt din lume. Nu Te rog sa-i iei din lume, ci sa-i pazesti de cel rau. Ei nu sunt din lume, dupa cum nici Eu nu sunt din lume. Sfinteste-i prin adevarul Tau: Cuvantul Tau este adevarul.

Vino, Duh Preasfânt, sufla în gradina mea!

Cristos e viu! Ne-o atesta adevarul în care am fost consfintiti. E adevarat! Situata între sarbatoarea Înaltarii la cer a lui Isus Cristos si sarbatoarea Rusaliilor, aceasta a saptea duminica a Învierii ni-l prezinta pe Mântuitorul nostru în atitudine de mijlocire în fata Tatalui în favoarea ucenicilor pe care i-a lasat în lume. Aceasta atitudine confirma faptul ca, desi înaltat la cer, Isus Cristos nu îi lasa orfani pe cei care si-au pus încrederea în El. Ucenicii au nevoie de sprijinul Sau, iar Mântuitorul stie de ce. Din momentul în care le-a dat ucenicilor Cuvântul sau, dupa care sa-si orânduiasca viata, lumea i-a urât asa cum si pe El l-a urât. Prin urmare, rugaciunea Lui catre Tatal este: Nu te rog sa-i iei din lume, ci sa-i pazesti de cel rau. Ei nu sunt din lume, precum Eu nu sunt din lume. Consfinteste-i întru adevar! Cuvântul tau este adevar… Pentru ei ma consfintesc pe mine însumi ca si ei sa fie consfintiti întru adevar.

Aceste ultime cuvinte ale lui Isus ne surprind. El îi cere Tatalui ca Adevarul sa transforme întreaga identitate a fiintei ucenicului astfel încât si el, ca si Isus, sa devina pentru aceasta lume adevar. Numai dupa ce devine adevar îsi poate ucenicul împlini misiunea pe care Cristos i-o încredinteaza, nu alta decât cea pe care El însusi a primit-o de la Tatal: Precum m-ai trimis pe mine în lume, si Eu i-am trimis pe ei în lume... Prin urmare, chiar daca pe Dumnezeu nimeni nu l-a vazut vreodata, noua identitatea a ucenicului va dovedi, asa cum spune lectura a doua, ca el se afla în Dumnezeu si Dumnezeu se afla în el: Oricine marturiseste ca Isus este Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu ramâne în el si el în Dumnezeu.

Cu titlu de exemplu, prima lectura ne ofera profilul unui astfel de ucenic, asa cum Isus si-l doreste. Potrivit sfântului Petru, era nevoie ca unul dintre oamenii care au fost împreuna cu noi în toata vremea în care a trait Domnul Isus între noi, începând cu botezul lui Ioan si pâna în ziua în care a fost înaltat la ceruri dintre noi, sa fie împreuna cu noi martor al învierii. Doi barbati îndeplineau aceste conditii, Barsaba si Matia. Cel dintâi parea sa aiba un oarecare avantaj, de vreme ce era supranumit si Iustus, adica Cel drept. Si totusi, dupa ce comunitatea se roaga ca Domnul care cunoaste inimile tuturor sa-l arate pe cel pe care îl doreste, sortii l-au aratat pe Matia. Acest ucenic necunoscut pâna atunci, era atât de bine cunoscut de Domnul. Adevarul îl transformase astfel încât iubirea lui Dumnezeu era în el desavârsita.

Acesta trebuie sa fie profilul nostru al tuturor, întrucât Înviere lui Isus Cristos ne-a revelat iubirea pe care o are Dumnezeu fata de noi, iar noi am crezut în ea. Doar aceasta iubire ne mentine în adevar.

pr. lect. dr. Tarciziu-Hristofor Serban

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.