Duminica Pastorului cel bun

  LECTIO DIVINA

prezentare despre meditarea Cuvântului lui Dumnezeu: Lectio Divina

prezentari speciale PPS: CRISTOS A INVIAT! Pastorul cel bun

Persoanele care doresc sa urmeze cursurile Scolii Biblice Nazaret  sunt asteptate sa participe la conferintele noastre afisate lunar pe aceasta pagina.  Nu exista o limita  de studii sau de vârsta. Detalii pe pagina Organizarea Scolii.

Nu exista o taxa de studiu pentru Scoala Biblica Nazaret. Persoanele care doresc pot oferi donatii in contul Scolii Biblice Nazaret: cont bancar Banca Transilvania: RO20BTRLRONCRT0352484202   – numele contului: Mares Cristina

 Scoala Biblica Bucuresti – 17 mai 2019, ora 17.30, conferinta „Jertfa arderii-de-tot de la Abraham la Holocaust”, prezentata de dr. Anca Tudorancea, istoric. Locatia: Institutul Teologic Romano-Catolic, str. gen. Berthelot, nr. 19, sala 11, etajul 1.  afis: afis mai Bucuresti

Conferinte biblice audio: pr. lect. dr. Tarciziu-Hristofor Serban

1. Misterul omului: Adam

 

Duminica Pastorului cel bun

Ioan 10, 27-30

Textul biblic:

Oile Mele asculta glasul Meu; Eu le cunosc, si ele vin dupa Mine. Eu le dau viata vesnica, in veac nu vor pieri, si nimeni nu le va smulge din mana Mea. Tatal Meu, care Mi le-a dat, este mai mare decat toti; si nimeni nu le poate smulge din mana Tatalui Meu.  Eu si Tatal una suntem.”

Comentariul biblic:

Acestui scurt text evanghelic, care se citeste în duminica a patra a Pastelui, îi lipseste contextul ce ne-ar permite o mai buna întelegere. Contextul ar fi urmatorul: este iarna, ne spune sfântul Ioan, iar Isus se perinda pe sub porticurile Templului, în timpul sarbatorii Dedicarii (Hanukkah) când întregul Ierusalim era inundat de nenumaratele lumini ale tortelor. De aceea Isus nu va ezita sa spuna ca Eu sunt lumina lumii…

Cu aceasta ocazie Isus va fi asaltat de numeroase întrebari care ne fac sa ne gândim la un soi de proces intentat deja Lui de catre Sinedriu aidoma celui din Lc 22.

Iudeii îi vor pune o întrebare cât se poate de directa si de provocatoare: Pâna când ne tii cu sufletul la gura? Daca Tu esti Mesia, spune-ne pe fata! (In 10,23). Ca si cum identitatea lui Isus era pentru ei o enigma insuportabila. Dar Isus, poate din cauza ambiguitatii referitoare la asteptarea mesianica din societate timpului sau, nu raspunde acestei provocari în mod direct. El îi lasa sa Îi descopere singuri, din cuvintele si din faptele sale, identitatea mesianica.

În acest context, Isus îsi însuseste metafora bunului pastor, metafora pe care profetul Ezechiel a utilizat-o împotriva „pastorilor” rai care nu se îngrijesc de „turma” încredintata lor de Dumnezeu, ci o exploateaza fara pic de mila (Ez 34). Dumnezeu se mânie împotriva lor si îi avertizeaza ca se va ocupa El însusi de „turma” adunând-o laolalta si conducând-o la pasune buna. Or, interlocutorii lui Isus au înteles foarte bine din cuvintele Lui – Eu sunt pastorul cel bun… – ce vrea El sa spuna. Isus pretinde ca prin El Dumnezeu a început deja sa se îngrijeasca de poporul lasat de izbeliste de catre conducatorii acelui timp, iar dupa Învierea sa glorioasa grija Lui s-a extins la toti oamenii din toate timpurile si pentru vecii vecilor.

Admirabila este în versetele evanghelice ale acestei duminici tandretea cu care Isus vorbeste despre legatura intima pe care o are cu „oile”, spune el, mele. El este Stapânul acestei turme, întrucât Tatal i le-a dat. Oile Lui sunt cele care îi asculta glasul si îl urmeaza. El nu alunga pe nici una, ci le primeste pe toate si se îngrijeste de fiecare, fara nici o discriminare. El le da viata vesnica celor care încep sa-l asculte si care se lasa calauzite. Sunetul glasului sau este unic si inconfundabil!

pr. lect. dr. Tarciziu-Hristofor Serban

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.